“Mušica” i “Pazi s’ kime spavaš” na “Danima komedije” u Tuzli

Mušica

Manifestacija ”Dani komedije” u organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona završit će se ove sedmice izvedbama predstave “Mušica” u režiji Mustafe Sušića zakazane za četvrtak, 20. septembra, te igranjem predstave “Pazi s’ kime spavaš” u režiji Igora Damjanovića koja je na repertoaru u petak, 21. septembra. Početak predstava zakazan je za 20.00 sati.

“Mušica” Angela Beolka Rucantea, iako zamišljena kao komedija, predstava se dotiče ozbiljnih životnih tema kao što su brak, vjernost, prijateljstvo, kumstvo. U životu je sve na ispitu na kojem ljudi često padaju. Sam naziv “Mušica” nije bez razloga, u neke zaista kao da uđe mušica i ne da im mira.

– Naša ideja je igra koja formira skoro nadrealnu, višeznačnu, punu smijeha i zabave, priču o vremenu bez morala, bez časti, a u službi isključivo lične koristi. U vremenu straha, psihoze, fobije, posesivnosti, anksioznosti. Na žalost priča nije zapela u Renesansi, nego je direktno “upala” u naše vrijeme ovdje i sada. Na snazi je samo jedna misao: “Moram te prevariti, da ti ne bi prevario mene”, riječi su režisera Mustafe Sušića.

Uloge: Damir Mahmutović, Alisa Brkić, Nenad Tomić i Mirza Ćatibusić.

“Pazi s’ kime spavaš” komedija, po tekstu Semira Gicića, , zasnovana je na temi zabranjene ljubavi. Koncept ove komedije nikada nije viđen na našem tržištu i zasnovan je na orginalnoj ideji. Čitav tekst ove predstave je sastavljen od stihova popularnih zabavnih i narodnih pjesama domaćih autora, kao i autora bivše SFRJ, čime ova predstava, pored odličnog zapleta i glumačke ekipe, garantuje smijeh do suza.

Uloge: : Mirka Vasiljević, Igor Damjanović, Zinaida Dedakin, Nemanja Janičić i Semir Gicić