Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Muškarčine” stižu u Mostar

muskarcine

Najizvođenija predstava beogradskog Reflektor teatra “Muškarčine” gostovat će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u četvrtak, 30. marta, u 20 sati. Ulaz na predstavu je slobodan.

“Muškarčine”, u režiji Milene Bogavac i Vojislava Arsića, odgovara na pitanja što znači biti pravi muškarac u Srbiji danas i što uopće predstavlja muškost.

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju.

Odgojeni u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja.

Ova predstava ima za cilj ukazati na taj problem, ali i dokumentirati priču generacije rođene tokom ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrijednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst.

Osnovna tema predstave “Muškarčine” je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi.

Ideja i poruka koju treba prenijeti je poruka o slobodi, o osobnom ostvarenju i pokušaju da se prevladaju kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprječavaju da budu ono što jesu.

U predstavi nastupaju: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Rastko Vujisić i Uroš Novović.