Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Festivalu “Prvi kadar” filmovi s najznačajnijih filmskih festivala

prvi kadar

Projekcijom igranog filma “Kozje uši” reditelja Marka Kostića, u Istočnom Sarajevu otvoren je 11. međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, a ceremoniji otvaranja prisustvovala je glavna glumica iz tog filma Gorica Popović i autorska ekipa filma.

Umjetnička direktorica i selektorica festivala Aleksandra Mitrić Štifanić istaknula je da “Pravi kadar”, moto ovogodišnjeg festivala, naglašava visoku kvalitetu festivalske selekcije u izboru najboljih svjetskih i domaćih dokumentarnih i kratkih igranih filmova, ali i značaj festivala u predstavljanju pravih umjetničkih vrijednosti kroz prateći program i njegov edukativni segment.

– I ove godine na festival dolaze filmovi s najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. U zvaničnom takmičarskom programu takmičit će se 43 filma iz 20 država, koji će biti prikazani u pet festivalskih selekcija – naglasila je.

Po njenim riječima, ove godine fokus je na domaćim i stranim dokumentarnim filmovima, s idejom da se publici prikaže presjek značajnih i umjetnički vrjednovanih dokumentaraca, ali i raznolik opseg tema kojima su se bavili dokumentaristi u posljednje dvije godine.

Glumci Gorica Popović i Lazar Ristovski dobili su značajna festivalska priznanja, a festival su otvorili zajedno sa predstavnicama Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva prosvjete i kulture RS Biljanom Čamur – Veselinović i Dobrinkom Maksimović.

Reditelj i glumac Lazar Ristovski istaknuo je značaj festivala “Prvi kadar”, a glumica Gorica Popović ocijenila ga je kao biser koji treba njegovati i čuvati.

U okviru “Prvog kadra” postavljena je i izložba “Stop kadar, stop nasilju”, koja je realizirana u suradnji s Asocijacijom XY a u okviru UN žene projekta “Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH”.

Festival se održava u organizaciji Produkcije Prvi kadar od 6. do. 10. novembra, a između ostalog bit će organizirani i specijalni programi, edukativne projekcije, Večer laureata, U sjećanju na…, predavanja, promocija izdanja iz oblasti filma.