Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolja autorica kratkih priča na WHFestu

TANJA_MRAVAK

U okviru WHFesta u petak, 27. jula, bit će predstavljena knjiga “Naša žena”, autorice Tanje Mravak, koja važi za jednu od najboljih hrvatskih autorica kratkih priča.

Program počinje u 18 sati u hotelu Park, a knjigu će, uz autoricu, predstaviti književna kritičarka Magdalena Blažević.

Mravak je, kako navode književni kritičari, poznata kao kraljica “Pričigina”, splitske manifestacije na kojoj svojim pričama i načinom pričanja već godinama briljira i istinski osvaja i nasmijava publiku.

“Naša žena” zbirka je od jedanaest priča koja donosi novu, još veću kvalitetu na, s četiri nagrade za književnost utvrđenoj, podlozi.

“Minimalnim i nenametljivim jezikom, realističkim sredstvima, uglavnom dijalozima za koje dobar scenarist ubija, Tanjine priče otkrivaju grčeve u likovima i pletu dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, u pravilu unutarnju, osobnu dramu. Zakotrlja se iz nevine situacije groteska, komedija koja nikada nije samo smiješna nego sa sobom donese i nešto melankolije, tuge ili sućuti, empatije i s patološkim – djedom piromanom, recimo. Ova je knjiga i karta našeg patrijarhata. Likovi imaju jasno zacrtane rodne uloge, neki su im sluge, drugi ih nadilaze, a jedan miš u priči zna biti dovoljan i da se te uloge zamijene. Ove priče govore o sitnicama i njihovim strašnim posljedicama”, samo je dio onoga što se može pročitati o ovoj knjizi.