Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Banje Luke, izložba ‘Rat sjećanja’ od sutra u Bihaću

rat_sjecanja

U namjeri da budu preispitani postojeći obrasci kulture sjećanja, Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo-Beograd) inicirao je izložbu “Rat sjećanja” kao rezultat višegodišnjeg značajnog istraživanja, prvog takve vrste u Bosni i Hercegovini, pod nazivom “Ratni spomenici u BiH (od 1991.)”.

Da je postojeće modele sjećanja nužno preispitivati i o njima otvoreno razgovarati pokazalo je iskustvo izložbenih postavki u Sarajevu, odakle je u gradskoj Vijećnici i započeto specifično putovanje po bliskoj prošlosti, a nastavljeno je u Mostaru i Banjoj Luci.

Prije Beogradske postavke koja je planirana za početak naredne godine, izložbu “Rat sjećanja” imat će priliku pogledati i bihaćka publika 12. decembra 2016. u Gradskoj galeriji Bihać.

rat_sjecanja1

Fotografije, njih ukupno 51 izloženih velikog formata, dokument su o obilježenim i neobilježenim mjestima stradanja u Bosni i Hercegovini, te svjedočanstvo o načinu na koji se odnosimo prema žrtvama i neprijatelju.

Organizatori ističu da memorijali predstavljeni na izložbi svjedoče o jednom besmislenom ratu koji je, osim što je odnio ljudske živote, utjecao i na privid mira koji danas živimo.

Svaki spomenik predstavljen na izložbi prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut, što je slučaj s neobilježenim mjestima stradanja.

Sažetak monografije “Rat sjećanja” moguće je pogledati na VIDEO, saopćeno je.