Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova predstava Mirele Trepanić “Dženo, dženo Romanipe”

dzeno dzeno333

– Mlada redateljica Mirela Trepanić u samo sedam godina svog stvaralaštva skrenula je pozornost javnosti svojim uspješnim kazališnim radom, a trenutno radi na glazbeno scenskom projektu “Dženo, dženo Romanipe” u kojoj igraju gračanički Romi, a premijera je planirana krajem ove godine.

– Trenutno pripremam predstavu “Dženo, dženo, Romanipe” što u prijevodu znači “Bit će, bit će romski narod”. Prvobitna ideja za ovu predstavu rodila se kroz razgovor s modnom kreatoricom Seadom Delić koja je predložila da radimo novi projekt zajedno s Kulturno umjetničkim društvom “Adem Alić” iz Gračanice i s romskom populacijom, kako bi se ta populacija uključila u kazališne tokove – kazala je Trepanić u razgovoru za Fenu.

Po njezinim riječima, novom predstavom želi razbiti predrasude prema romskoj populaciji te im dati prostor da naprave nešto što do sada nisu mogli pokazat, dati im priliku pokazati njihove skrivene talente.

– Predstava ima namjeru približiti staru kulturu Roma i njihovu tradiciju. Onu kulturu koju Romi s koljena na koljeno prenose i čuvaju, ali i kulturu koja se mijenjala godinama s njihovim selidbama i promjenom prostora gdje su živjeli – kazala je redateljica.

Na audiciju za tu predstavu javilo se 40 ljudi, od kojih je Trepanić izabrala šestoro.

– Njih četvoro su Romi. To su Ahmet Mehić, njegovo dvoje djece Almedina i Almedin Mehić, zatim Abdulah Osmanović. Njih četvero su pripadnici romske skupine, a tu su i dvojica Bošnjaka Jusuf Jusić i Amar Mujkić. Na predstavi radimo već dva mjeseca i očekujem da bi premijerno mogla biti izvedena krajem ove godine u Gračanici – kazala je Trepanić.

Ona je diplomirala režiju na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, no karijeru gradi na kazališnim predstavama.

– U proteklih sedam godina, uglavnom se bavim kazališnim radom i to su mahom bile komedije. Osim nezavisnih produkcija u Sarajevu, radila sam u Narodnom pozorištu Zenica, u Narodnom pozorištu u Mostaru. Najpoznatija predstava koja je obišla čitavu Bosnu i Hercegovinu i regiju je predstava “Ja mahaluša”. Ta predstava je možda i obilježila moju dosadašnju karijeru – istaknula je.

Režirala je i predstave “Hanibal podzemni”, “Gole žene… i u babi ima vitamina”, “Ljubavni žulj”, “Ja mahalac”, “Maratonci trče počasni krug”, kao i nekoliko dječjih predstava koje su, također, dobro prihvaćene.

– Sve moje predstave bile su jako lijepo prihvaćene od publike i mogu reći da sam sretna što se uvijek tražila i karta više, posebno u mojoj rodnoj Gračanici. Tamo sam uradila dosad tri zapažena projekta. To je predstava “Skidajte se do kraja” s glumcima amaterima Kulturno umjetničkog društva “Adem Alić”, zatim predstava “Maratonci trče počasni krug”, također s tim istim glumcima, i s mladima iz Gračanice muzičko scenski projekt “We Will Rock You” – kazala je Trepanić.