Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi koprodukcijski kinematografski ugovor između BiH i Francuske

ugovor bih francuska333

Koprodukcijski kinematografski Sporazum između Francuske i Bosne i Hercegovine, prvi nakon 1974. godine, potpisali su danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson.

Ministar Osmanović kazao je da je saradnja na polju kinematografije između dvije zemlje dinamična i da ima dugu tradiciju te da je francuski sistem podrške kinematografiji primjer mnogim drugim zemljama.

Njihova zajednička namjera je, dodao je, da se na osnovu tog sporazuma u narednom periodu dodatno poveća saradnja u oblasti kinematografije.

Osmanović je istakao da Bosna i Hercegovina dijeli francusko viđenje značaja kinematografije za kulturni i privredni razvoj zemlje te da teži uspostavi sličnog sistema, uvažavajući nadležnosti u toj oblasti.

Pojasnio je da je Francuska jedna od zemalja sa kojom Bosna i Hercegovina najčešće koproducira filmove, te da su neki od filmova koji to potvrđuju “Savršeni krug” Ademira Kenovića, “Gori Vatra” Pjera Žalice, “Snijeg” Aide Begić, “Mostovi Sarajeva” u režiji 13 vodećih evropskih autora te “Smrt u Sarajevu” u režiji Danisa Tanovića.

Istakao je da su u 2018. godini dva francuska filma u cijelosti snimljena u Bosni i Hercegovini, i to u manjinskoj koprodukciji sa domaćim producentima.

Potpisivanje Sporazuma, zaključio je Osmanović, pokazuje obostranu privrženost principima evropske koprodukcije, povećava dijapazon mogućnosti saradnje, te olakšava dobijanje koprodukcijskog statusa i boljeg ulaza na tržište bh. filmova u Francusku i francuskih filmovima u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson istakao je da se na potpisivanje Sporazuma čekalo od 2014. godine kada su ministarstva obje zemlje odlučile da obnove stari sporazum o koprodukciji iz 1974. godine između Francuske i Jugoslavije.

Pojasnio je da će filmovi rađeni u koprodukciji biti smatrani nacionalnim državnim filmovima i u Francuskoj i u Bosni i Hercegovini te da će na taj način koristiti istu pomoć kao i državni filmovi.

Dodao je da će tehničko i umjetničko osoblje moći dolaziti iz zemalja Evropske unije, što ranije nije bio slučaj te da će biti ublažena pravila o minimalnom učešću u koprodukciji.

– U starom sporazumu udio minimalne koprodukcije je bio 30 posto, a prema novom bit će smanjen na 10 posto – kazao je ambasador Rousson te naglasio da su to samo neke od prednosti potpisanog sporazuma.

Poručio je da Sporazum ne samo da otvara vrata boljoj saradnji filmskih profesionalaca dvije zemlje, već da će doprinijeti i jačanju kulturnih veza i saradnje.

Ambasador Rousson je zaključio da je Francuska uvijek bila veoma prisutna u bh. svijetu kulture te da je učestvovala u mnogim događajima, kao što su Sarajevo Film Festival, Jazz Fest, MESS i Sarajevska zima.