Objavljena knjiga u pet tomova “Turkijski svijet” Džavanšira Fejzijeva

FNA_85937

Objavljena je serija knjiga od pet tomova pod nazivom Turkijski svijet autora Džavanšira Fejzijeva, doktora filozofije i člana Parlamenta Republike Azerbejdžan.

Ovih pet tomova oslikava svu realnost turkijskog svijeta, a u isto vrijeme i podjelu i stapanje osobitosti zasnovanih na konkretnim činjenicama, potpunu informaciju sa širokim rasponom raznolikosti.

Prva knjiga posvećena je historijskom razvoju i fundamentalnim vrijednostima turkijske civilizacije, turkijskoj jezičnoj porodici, općoj turkijskoj historiji i kulturi, politici i diplomatiji, posebnom načinu života turkijskih naroda, njihovoj tradiciji, univerzalnom i multikulturalnom pogledu na svijet i njihovoj poziciji u savremenom svijetu.

Druga knjiga sadrži turkijsku etnografiju, drevne turkijske nacije i njihove vođe, savremene turkijske narode, društva, dijasporu turkijskog naroda i probleme oko organizacije, opće turkijske ustanove i njihovu ulogu u procesu integracije, dok je treća knjiga posvećena historijskom razvoju državnosti i geneologiji turkijskih naroda, drevnim turkijskim državama i imperijama, nezavisnim turkijskim republikama danas i njihovom odnosu, autonomiji turkijskih republika i njihovim provincijama zajedno sa drugim državama.

U četvrtoj knjizi obuhvaćeni su savremeni problemi studija i istraživanja turkijskog svijeta, turkijska ideologija i njeni predstavnici, pristupi koji narušavaju turkijsku skupinu, analitička kritika teorija, odnos prema identitetu turkijskog naroda, konkretne informacije o potencijalu i perspektivnom razvoju savremenog turkijskog svijeta.

Konačno, peta knjiga sadrži sistematski navedene izvanredne ličnosti turkijskog svijeta i njihove zasluge u oblasti državnog uređenja, politike, nauke, kulture i književnosti.

Potrebno je spomenuti da je knjiga autora “Savez turkijskih država: euroazijski model globalne integracije” u 2013.godini prevedena na turski, kazaški, kirgiški, ruski i bosanski jezik.