Objavljena selekcija Teatar festa “Petar Kočić”

Teatar fest Petar Kocic

Teatar fest “Petar Kočić” koji se ove godine održava 21. put pod sloganom “Mit i stvarnost”, trajaće od 4. do 11. juna, a u takmičarkom dijelu programa biće izvedeno šest predstava pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Marko Misirača, selektor ovogodišnjeg Teatar festa, na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je prilikom izbora predstava akcenat stavio na domaće autore, klasike i savremene autore.

“Od šest predstava, dvije su rađene po delima naših klasika, ali u modernom pristupu. Jedna je komad ‘Zlatno runo’ Borislava Pekića, predstava ‘Korešpodencija’ u režiji Gorčina Stojanovića i produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, a druga je ‘Anika i njena vremena’ autora i reditelja Ane Đorđević, inspirisano pripovjetkama Ive Andrića, a u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i BEO ART Beograd”, rekao je Misirača.

Ostale takmičarske predstave su praizvedbe savremenih domaćih autora: “Ustav Republike Hrvatske” autora Ante Tomića i Rajka Grlića i reditelja Vinka Brešana u izvođenju Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Sve se nekako preživi osim smrti” po tekstu Ljubice Ostojić i reditelja Dine Mustafića u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo, “Moja ti” autora Olge Dimitrijević, rediteja Aleksandre Milavić Dejvis u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda i Sterijnog pozorja Novi Sad, “Dvesta” po tekstu Petra Mihajlovića, reditelja Jovice Pavića, u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Misirača je predstavu “Grupa TNT Alan Ford” po tekstu Predraga Lucića, režiji Kokana Mladenovića, a u koprodukciji Gledališča Koper iz Kopra i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, izabrao za predstavu za zatvaranje fesitvala u čast nagrađenih, a u toku su razgovori od detaljima izvođenja.

“Osnovna nit i slogan ovog Teatar festa su ‘Mit i stvarnost’, jer sve predstave obrađuju lokalne mitove, pitanje nacionalnih odnosa, stereotipa postratnih problema, tranzicije, te preispitavanjem mitova na kojima smo svi odrasli”, kazao je Misirača.

Dodao je da je primarno prilikom izbora predstava bilo da takmičarske predstave imaju sve komponente potrebne u konkurenciji za nagradu.

Aleksandar Stojković, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske (NPRS), istakao je da je siguran da je selekcija za ovogodišnji festival dobra i da će publika u Banjaluci imati priliku uživati u dobrim predstava kao i da uporede rad NPRS s radom drugih.

Aleksandar Pejaković, predsjednik upravnog odbora Narodnog pozorišta Republike Srpske, istakao je da je neophodno prvo pogledati sve predstave pa tek nakon toga kritikovati selekciju.

Nenad Novaković, direktor NPRS, istakao je i da će prateći dio programa ovogodišnjeg Teatar festa biti bogat, a da će festival biti otvoren premijerom predstave NPRS “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, u režiji Kokana Mladenovića.