“Oslobođena misao” nova knjiga Mile Stanković o društvu pogubljenih normi

mila_stankovic

Dok ne pustimo misao da slobodno poteče i ne oslobodimo pero u vlastitoj ruci, naš rukopis robovat će zakonima i propisima – rečenica je kojom novinarka Večernjeg lista Mila Stanković počinje svoju novu knjigu “Oslobođena misao”, koja je nedavno izišla iz štampe.

Stanković za Fenu kaže da je “Oslobođena misao” njena četvrta knjiga koju je izdala u vlastitoj nakladi, nakon putopisnoga romana “Ponosna pustinja”, zbirke kolumni “Retrovizor” i knjige “Zemlja apsurda”, a trenutačno radi na novoj knjizi.

– Ako bude sreće možda bude u nekoj drugoj nakladi, a radi se o drugome dijelu ‘Zemlje apsurda’. Istina, htjela sam joj dati neki drugi naziv, ali s obzirom na okolnosti mislim da će ipak ostati ‘Zemlja apsurda’ drugi dio – rekla je.

Stanković navodi da je u knjizi “Oslobođena misao” pokušala djelomice oslobođene misli, koliko to okolnosti dopuštaju, kroz devet priča iz svakodnevice naše dočarati ono što danas živimo u društvu pogubljenih normi.

– Društvo pogubljenih normi je i prva priča “Oslobođene misli”. Ne znam jesam li uspjela dočarati našu svakodnevicu, recenzenti i prvi čitatelji kažu da jesam, a mislim da će se to najbolje potvrditi i ukoliko se netko ‘prepozna’ u tim pričama iz svakodnevice. To će mi biti znak da sam ‘uspjela’ dočarati uvjete u kojima živimo. Pa nek’ čitatelji procijene jesam li ‘hrabra ili pak luda'…. Novu knjigu drugi dio ‘Zemlje apsurda’, planirala sam podijeliti s čitateljskom publikom potkraj godine…. – kazala je autorica za Fenu.

U predgovoru knjige novinar i publicista Ante Gugo je napisao da se autorica u svojim razmišljanjima obračunava s anomalijama koje postaju društvena pravila. Po njegovim riječima, sadržaj nekih eseja u knjizi je takav da je trebala velika količina hrabrosti objaviti ih.

– Zbog toga je ova knjiga još vrednija. Autorica se u svojim razmišljanjima obračunava s anomalijama koje postaju društvena pravila – zabilježio je Gugo.

Mila Stanković rođena je 11. aprila 1963. godine u Širokome Brijegu. Živi u Širokome Brijegu, gdje je završila Gimnaziju. Politologiju je diplomirala u Sarajevu. Novinarka je Večernjega lista. Radila je u novinskoj agenciji HABENA, danas FENA, te u Slobodnoj Dalmaciji, brojnim tjednicima i časopisima. Horizont, Zapad, Hrvatska riječ, Lovački vjesnik, samo su neki od njih, zatim kao dopisnica Radio FERN-a i BH Radija1, te brojnih drugih lokalnih radiopostaja.

Uz pisanje bavi se fotografijom. Izlagala je na zajedničkoj izložbi fotografija ‘Skradinska niska bisera’ u Skradinu. Surađivala s tvrtkom Natura film na nekoliko dokumentarnih filmova, kao scenaristkinja i koscenaristkinja.

Izdala je tri knjige u vlastitoj nakladi. Putopisni roman ‘Ponosna pustinja’, zbirku kolumni ‘Retrovizor’ i knjigu ‘Zemlja apsurda’.