Otvaranje Jahorina film festivala na Palama

Jahorina film festival

Jahorina film festivala bit će zvanično otvoren danas kada će u sali Kulturnog centra na Palama biti prikazan igrani film film “Južni vetar”, reditelja Miloša Avramovića.

Na ovogodišnji Jahorina film festival prijavljeno je 422 filma iz 48 zemalja, a u zvanični program festivala uvršteno je 92 filma iz 32 zemlje. Cijeli zvanični program desetog Jahorina film festivala bit će izveden u Palama, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

U programu Festivala od 26. do 29. septembra u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada i to “Zlatni Javor” za najbolji: dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, studentski film, ekološki film i turistički film odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji te Grand Prix festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju i Zlatni javor za najbolji bosanskohercegovački film.

Žiri je u sastavu: Boriša Simović (reditelj iz Srbije, predsjednik žirija), Aurelio Badulati (novinar i kritičar iz Italije), Rade Simović (profesor i teatrolog iz Bosne i Hercegovine), Nebojša Ilić (reditelj iz Srbije) i Sanjin Badurina (reditelj iz Hrvatske).

– U programu ovogodišnjeg Jahorina film festivala vidjećemo ostvarenja pristigla direktno s Berlinala i s kanskog Festivala, kao i vrhunske produkcije viđene ili nagrađene na ostalim prestižnim festivalima. Jahorina film festival, Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma, rangiran je među najprestižnije regionalne filmske festivale i smatra se najvažnijim filmskim događajem u BiH nakon Sarajevo film festivala. Osnovan je 2007. godine a podržan Protokolom o saradnji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo 2009. godine – saopćeno je iz Direkcije Festivala.

Kako navode, u pratećem programu bit će realizirane kreativne radionice, okrugli stolovi te za učesnike i bogat kulturno-umjetnički program.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a a projekat je podržan i od Vijeća ministara BiH, Općine Pale i Grada Istočno Sarajevo.