Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena manifestacija “Zeničko proljeće”

OtvorenjeZenickogProljeca_fotoENB

Međunarodna kulturna manifestcija “Zeničko proljeće” otvorena je svečanom sjednicom Gradskog vijeća, koja je upriličena povodom Dana grada Zenice, 20. marta.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u obraćanju brojnim gostima naglasio je da će ovogodišnja , 23. po redu, manifestacija “Zeničko proljeće” ponuditi brojne sadržaje, ali i nagovještaj da će se Grad Zenica kandidirati za jednu od narednih prijestolnica evropske kulture.

Danas je u foajeu Bosanskog narodnog pozorišta otvorena i izložba fotografija “Zeničke vedute” autora Mirze Subašića, Muhameda Tunovića, Dade Ruvića, Selvera Konjića i Jasmina Hadžića, a večeras će na otvorenoj sceni na Trgu Alije Izetbegovića nastupiti ansambl “Balkaneros”.

U programu manifestacije za srijedu, 21.marta, u organizaciji Muzeja grada Zenice i u saradnji Ambasade Republike Austrije u BiH, najavljen je cjelodnevni program “Dan Austrijske kulture”. Program će početi izložbom “Bosansko-hercegovački zemaljski pripadnici u vojnim strukturama Austrougarske monarhije”, kojom će se obilježiti stogodišnjica okončanja Prvog svjetskog rata, a izložba će biti postavljena u galeriji zeničke Sinagoge.

U večernjim satima u galeriji Muzeja grada Zenice biće otvorenje izložbe „Domovina velikih kćeri“ i jazz koncert grupe „Herbert Grubmair Band“.