Otvorena Međunarodna ženska likovna umjetnost tradicijske umjetnosti

likovna kolonija livno

Na 10. Međunarodnoj ženskoj likovnoj koloniji tradicijske umjetnosti “Bila Livno” koja je otvorena u subotu u livanjskom naselju Bila, sudjeluje 25 umjetnica koje su stigle s prostora BiH i Hrvatske.

Inicijator i organizator kolonije je livanjski kipar Branko Ivanković – Mito vlasnik privatne galerije “ArtMit” u naselju Bila koji je poznat po svojim kiparskim sakralnim radovima od drveta, a šira javnost ga zna kao autora najvećeg Isusovog raspeća izrađenog od jednog komada drveta.

Samouki umjetnik Ivanković je vezano za koloniju kazao da od iste, odnosno njezinih sudionica, od kojih je njih pola prvi put sudjeluje na ovakvoj manifestaciji, očekuje kao i proteklih godina da prikažu kulturu i tradicijsku umjetnost mjesta iz kojih dolaze.

– Umjetnice imaju slobadan izbor za izražavanje svojih ideja na platnu ali ipak ta tradicija drugih naroda je interesantna jer kako smo mi različiti u kulturi tako smo različiti i u svjetonazoru, drugim društvenim zbivanjima a i u likovnoj umjetnosti – kazao je za Fenu Ivanković.

Radove koje stvore umjetnice, samouki umjetnik je istaknuo da će biti izložene prvo u njegovoj galeriji, a zatim će se iste dalje prenositi kako u BiH tako i u drugim državama.

Koloniju je svečano proglasila otvorenom predstojnica Ureda gradonačelnika Livna Silvija Brčić, kazavši da ova kolonija u Biloj kod njihovog umjetnika Mite ima niz prednosti te da ima svoj identitet i svoju tradiciju.

-Vaša ljubav prema slikanju, prema likovnoj umjetnosti obogaćuje i nas, naše Livno kao grad sa izuzetno bogatom kulturnom tradicijom. Ovu današnju koloniju doživljavamo kao najljepši dan našem gradu koji za koji dan slavi svoj 1126 rođendan – kazala je Brčić.