Pjesnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH na festivalu u Sarajevu

knjiga

U sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum večeras je otvoren Međunarodni festival „Četiri godišnja doba književnosti: Jesen i Sarajevo-Poetika prostora“ u organizaciji Udruženja umjetnika „Planet poezija“.

– Oko 30 pjesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine predstavit će se publici u naredna dva dana. Time smo željeli postići da se sloboda pjesničke riječi širi ovim prostorima kao što je to nekada bilo u bivšoj Jugoslaviji – rekao je Dino Porović iz Udruženja „Planet poezija“.

Književnici se okupljaju u jednoj od država domaćina početkom novog godišnjeg doba. Prvo okupljanje književnika bilo je u Sv. Ivanu Zelini (Hrvatska), a njime je obilježen početak ljeta.

Jesenji dio festivala u Sarajevu koncipiran je tako da slijedi ideju francuskog filozofa Gastona Bachelarda, koji poetično govori o tome da čitalac čini jedno biće s autorom i da je uz imaginaciju moguće ući u samu poetsku sliku.

Jedan od učesnika je pjesnik iz Beograda Vladimir Vuković, koji poeziju naziva subverzivnom djelatnošću navodeći da kao takva jedino može da opstane.

– Poezija je namjerno potisnuta na margine i temeljno se uništava u svim društvima. Ne možemo očekivati da poezija opstane ako je okrenuta bilo kakvoj vrsti komercijalnog djelovanja – rekao je Vuković.

Iz navedenih razloga bh. pjesnikinja Ljubica Ostojić ocijenila je veoma bitnim „da se sastajemo, slušamo, čitamo, pratimo i komuniciramo“.

– Iako kažu da je komunikacija sada mnogo lakša i brža mislim da je ranije bila češća i toplija, a i više smo se družili – istakla je Ostojić, koja će sutra drugog festivalskog dana publici čitati, između ostalog, dijelove iz svoje posljednje knjige poezije „Zapisah kako jest“.

Pjesnikinja iz Zagreba Lidija Puđak poručila je da će predstaviti poeziju koja je, kako kaže, njen osobni psiholog jer se njoj može posvetiti i kada joj je lijepo i ružno.

– Postoji i ona druga strana, koja se ogleda u tome ko je gospodar stihova – pjesnik ili čitalac? – dodala je Puđak.