Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pobijedite svoje predrasude – posjetite Živu biblioteku

sajam-knjiga-sarajevo

Sajam knjige u sarajevskoj Skenderiji i ove godine će obogatiti Živa biblioteka. Ovaj kreativni koncept borbe protiv stereotipa i predrasuda na prošlogodišnjem Sajmu je predstavljen posjetiocima i posjetiteljkama, a i ove godine će svi koji dođu imati priliku da iznajme jednu od sedam  “knjiga”,  u stvari čuti životnu priču jedne posebne osobe.

Sam koncept Žive biblioteke detaljnije predstavljamo na konferenciji za medije, u petak 21. aprila 2017. godine u 13:15 sati, u Bosanskoj kući na Sajmu knjiga, kada će se prisutnima obratiti jedna od “knjiga”- Osoba sa invaliditetom sa smislom za humor, kao i Slobodanka Dekić iz Koalicije “Jednakost za sve”, i Shanley Pinchotti, Direktorica kancelarije za Demokratiju USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Živa biblioteka bit će otvorena za sve u petak 21. aprila i subotu 22. aprila, od 10:00 do 17:00 sati, kao i u nedjelju 23. aprila od 10:00 do 14:00 sati.

Bit će to prilika da se iznajme knjige Režiserke s hidžabom, Bivšeg ovisnika o heroinu, Osobe s invaliditetom sa smislom za humor, Lezbejke, Posebne mame, Mame blizanaca iz “epruvete” i Roma i na taj način sazna više o njihovom životu I izazovima s kojima su se susretali i još uvijek se susreću.

Živu biblioteku kreirala je 2000. godine grupa danskih aktivista, kao odgovor na nasilje. Baš kao i u stvarnoj biblioteci, posjetilac bira “knjigu” koju želi iznajmiti. Razlika je u tome što su “knjige” u stvari ljudi, a čitanje je razgovor. Na taj način, direktnim kontaktom, borimo se protiv predrasuda I ukorijenjenih stereotipa i stvaramo međusobno razumijevanje i poštovanje kako bismo podjelom iskustava pobijedili diskriminaciju.

Živa biblioteka u Bosni i Hercegovini je projekat koji se realizuje u sklopu  Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije “Jednakost za sve” uz podršku USAID-a i Fonda otvoreno društvo.