Pobjednička predstava 15. TKT Festa u Tuzli je “Taximetar”

Prema ocjenama publike na ovogodišnjem 15. TKT Fest-u najvišu ocjenu dobila je predstava Taximetar u produkciji Teatra Exit Zagreb s ocjenom 4,92. Na drugom mjestu je predstava “Glumac je …glumac je…glumac” Zijaha Sokolovića (4,86), a na trećem mjestu je predstava “Indigo” u produkciji Smart Studia Beograd i Grad teatar Budva (4,56).

Umjetnički voditelj Tetra kabare Tuzla, Vlado Kerošević je izrazio zadovoljstvo svime ostvarenim na 15. jubilarnom TKT Fest-u i pohvalio publiku koja “čini se nikad više nije bila prisutna na svim predstavama koje su se na sceni Teatra kabare Tuzla odigravale svih ovih devet festivalskih noći”, ističući da se tražila i ulaznica više, tako da su neke predstave igrane i u dva termina.

Obzirom na to da publika daje vrijednost predstavama ocjenama od 1 do 5, govori, između ostalog, “da se nikad nije dogodilo u istoriji festivala da svih devet predstava bude ocjenjeno od strane publike ocjenama 4 do 5”.

To govori da su predstave bile mnogo kvalitetne, bilo da se radi o monodramskim formama ili drugim. Kerošević ističe da je “TKT Fest obavio svoju misiju, dao je viziju budućnosti, omogućio je povezivanje s četiri nova teatra koja do sada nisu igrala na sceni Teatra kabare Tuzla”.

Mladen Bićanić tvrdi da se s “pravom dugo iščekivala predstava Taximetar teatra Exit, u kojoj uloge ostvaruju Zijad Gračić i Robert Budak. To je, po njemu, predstava koja Vas jednostavno obuzme.”

Vojnović odabire taxi kao mjesto radnje, u tom malom svijetu što neumorno prolazi gradskim ulicama, svijet se i ogleda – taxi je ovdje onaj mikro – kosmos kroz koji se zrcale sve one, na prvi pogled neprimjetne i nevidljive suprotnosti i protivurječnosti svijeta u kojem živimo. Protagonisti u komadu svi smo mi – ta ko se jednom nije vozio taksijem i barem prozborio poneku riječ sa vozačem – no ovdje ti razgovori, upadice, intervencije tokom vožnje na prvom su mjesto, nije više bitno kuda i zašto se vozimo, nego što doživljavamo tokom te vožnje.

A doživjeti se, pokazuju to zorno i Vojnović i Raguž, i odlični glumci, Zijad Gračić u ulozi taksista kojemu se svijet odavno urušio i koga će upravo ta jedna sudbonosna vožnja pokušati vratiti tamo gdje pripada i Robert Budak, u brojnim ulogama mušterija koje sa sobom nose svoje intimne ispovijedi, živote i nesnalaženja, ali i kao onaj izgubljeni i ponovno uskrsli sin koji u potrazi za ocem pronalazi i sebe.

Sinoć je s predstavom Indigo autora Dušana Premovića s plesom i pjesmom iz same predstave svečano zatvoren 15.TKT Fest u Tuzli.

U predstavi su igrali: Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Vicković. To je prema riječima Bićanića “priča o otuđenosti, o nemogućnosti da uspostavimo našu komunikaciju s bližnjima, bilo da je to na radnom mjestu, intimnoj vezi ili nešto drugo”.

Ovom prigodom Teatar kabare Tuzla zahvaljuje svim prijateljima Festivala koji su različitim načinima potpomogli ostvarenje istog kao i medijskim pokroviteljima na izvještavanju s ovog značajnog međunarodnog festivala.