Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počele pripreme za internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja”

gorazde_festival

jerovatno produžiti, s obzirom na to da je održavanje festivala planirano u prvoj polovini novembra ove godine. Posebno sretnim nas čini radost djece čije je interesovanje za učešće na festivalu zaista veliko – dodaje Klisura.

Najveća vrijednost ovog događaja je bogata riznica pjesama nastalih u okviru dosadašnjih festivala, ali i činjenica da je festival nastao u najtežim ratnim vremenima, kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu.

Klisura podvlači da je Goražde u najtežem ratnom periodu na mnogo načina pokazivalo svoju duhovnu veličinu i snagu, a jedna od manifestacija koja to potvrđuje je i ovaj festival koji je prvi put održan 1994. godine kada je prva pobjednica bila Alma Pašić, i nikada nije zaustavljena njegova realizacija.

– Za proteklih 18 godina nastalo je oko 280 pjesama a to je, ako bi smo ih pretočili u knjige, osam dobrih knjiga poezije za djecu. Festival je obilježilo isto toliko autora i mnogo više izvođača kojih je bilo više u jednoj pjesmi. To je ogromno bogatstvo koga možda nismo ni svjesni za sam grad, a posebno djecu koja rastu uz te pjesme u vrtićima ili školama – ocijenio je.

Smatra da su produkt svakog festivala nosači zvuka, naglasivši da je prvi put prošle godine urađen i video spot pobjedničke pjesme “Neka dobrota vlada” koji je uradio mladi Goraždanin Adnan Šuman.

– Pored takmičarskog dijela, svaki festival obilježi i druženje uz promociju CD-a sa festivalskim pjesmama. Zbog svega, imamo razloga biti ponosni ali i obavezu raditi još više, kako bi festival bio što kvalitetniji – zaključio je Slavko Klisura za Fenu.