Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Praizvedba opere “Zmaj od Bosne” Asima Horozića u četvrtak na sceni NPS

opera

Praizvedba opere “Zmaj od Bosne” kompozitora Asima Horozića i libretiste Nijaza Alispahića bit će upriličena 15. decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).

Ovom praizvedbom opere koja tematizira značajne teme i ljude iz historije BiH, kako je na današnjoj konferenciji za medije kazala direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta-Hašimbegović, na pravi način će biti obilježeno 70 godina od Opere NPS.

Umjetnički direktor Opere Dario Vučić podsjetio je da sarajevska Opera još nije dobila svoj orkestar te da, kad je riječ o programu, uspješno sarađuje sa Sarajevskom filharmonijom.

On je podsjetio da je ovo šesta praizvedba nekog opernog djela na sceni Narodnog pozorišta. Ranije praizvedbe od 1978. godine do danas bile su “Jazavac pred sudom” (1978.), “Hasanaginica” (2000.), “Aska i Vuk” (2003.), “Srebreničanke” (2004.) i “Alma” (2012.).

Vučić ocjenjuje da se Horozić, imajući u vidu da je komponovao čak tri opere koje su zabilježile praizvedbu – “Hasanaginicu”, “Aska i Vuk” i sada “Zmaj od Bosne”, svrstava među vodeće operne kompozitore Narodnog pozorišta.

Horozić je naveo da je rad na opernoj predstavi “Zmaj od Bosne” počeo još 2003. , te da je riječ o herojskoj operi, ali i velikoj sevdalinci te predstavlja ljubavnu pjesmu domovini.

Režiser Ozren Prohić istakao je da se radi o kompleksnom djelu sa zahtjevnim solističkim dionicama.

U realizaciji opere učestvovala su sva tri ansambla Narodnog pozorišta – Hor Opere i Balet NPS te Orkestar Sarajevske filharmonije.

Operom će dirigovati Nada Matošević- Orešković iz Hrvatske, a uloge tumače Denis Isaković, Ivan Šarić, Ivica Šarić, Leonardo Šarić, Vedrana Šimić, Katarina Kikić, Adema Pljevljak-Krehić, Amir Saračević, Dajana Šegvić, Dragan Pavlović, Deniza Đipa, Zana Staniševska, Aida Depo, Izudin Bajrović i drugi.