Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava o genocidu “Srebrena krv” izvedena u Visokom

predstava srebrena krv3

Predstava o genocidu „Srebrena krv“ režisera Nedima Malkočevića, koja govori o najvećem zločinu počinjenom u Evropi nakon Drugog svjetsko rata, izvedena je u Visokom, u prostorijama medrese “Osman ef. Redžović”, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzlanskog kantona.

Bila je to 30. izvedba ove najizvođenije predstave u produkciji BKC-a u Tuzli.

Oko 250 učenika medrese u Visokom, s velikom pažnjom je pratilo potresno svjedočanstvo o sudbini braće Nermina i Kerima, koji prilikom pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji.

U emotivnoj predstavi se govori o prijeratnom životu u Srebrenici, likovi se prisjećaju prošlosti, a na originalan umjetnički način se prikazuje pad Srebrenice, zarobljavanje i maltretiranje jednog od braće te suočavanje s onim što nosi tragična budućnost, obilježena životom bez najmilijih i traganjem za njihovim kostima.

Nedim Malkočević, glumac Narodnog pozorišta u Tuzli, igra dva lika u ovoj predstavi. Uz njega, igra i novinar Samir Karić kojem je ovo drugo pozorišno iskustvo. Malkočević i Karić su i autori teksta.

“Srebrena krv” je po mišljenju preživjelih žrtava genocida jedan od najvažnijih umjetničkih projekata o genocidu u Srebrenici. Na zahtjev majki Srebrenice, izvedena je u okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

Predstava je premijerno izvedena 9. maja 2016. godine i od tada je izvođena u Srebrenici (Potočarima), Tuzli, Bihaću, Tešnju, Kalesiji, Banovićima, Živinicama, Janji, Teočaku, Hadžićima, Visokom, Vogošći i Gračanici.

Danas u Visokom je izvedena u okviru manifestacije „Sedmica bosanske kulture“, kojom se od 20. do 27. novembra obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine.