Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Švajcarska” u selekciji 63. “Sterijinog pozorja”

predstava svajcarska

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Švajcarska” biće u selekciji 63. “Sterijinog pozorja”, koje se održava u Novom Sadu.

Riječ je o pozorišnom komadu Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Selektor ovogodišnjeg “Sterijinog pozorja” Boško Milin odabrao je još osam predstava u selekciji nacionalne drame, među kojima su “Carstvo nebesko”, Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, “Ožalošćena porodica” Teatra “Fjodor Volkov” iz Jaroslavlja u Rusiji i “Jami distrikt” Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i “Tink Tenk” studija iz Novog Sada.

Odabrane su i predstave “Kepler 452-B” Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja, “I ostali” Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” iz Beograda, “Hajka na vuka” Šabačkog pozorišta, “Svedobro” Narodnog pozorišta iz Užica i “Utopljena duša” Beogradskog dramskog pozorišta.

Boško Milin je na konferenciji za novinare u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad naveo da se pored smanjenog broja premijera desilo nešto neočekivano– smanjen je broj djela postavljenih po principu izbjegavanja rizika od publici nepoznatih imena.

“Sva ostala i preostala mjesta zauzeli su mladi pozorišnici profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova”, naveo je Milin.

Sterijino pozorje je ustanovljeno 1956. godine kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obilježavanja 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.