Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljanje projekta “Muzej je zatovren” Emanuela Mascionija

emanuele333

Pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u Historijskom muzeju BiH 22. jula bit će predstavljen projekt “The Museum is closed“ Emanuela Mascionija.

Projekt je nadahnut autorovim putovanjima po svijetu.

Nakon pet godina, 30 odabranih fotografija urađenih po Sjeveru Evrope, Teksasu, Italiji i ponajviše na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, bit će izložene u gradu u kojem je projekt i započeo, a ujedno će to biti i njegova prva javna zvanična izložba.

Serija fotografija nastaje na jednom putovanju u Sarajevo 2012. godine. Mascioni je šetajući gradom, želio posjetiti Zemaljski muzej BiH, ali Muzej je bio zatvoren, “možda zbog radova ili zbog nekog drugog razloga, nije znao”. Na fasadi Muzeja bio je natpis “The Museum is Closed”. Iznenađen, napravio je prvu fotografiju.

Nakon otvaranja izložbe, u Galeriji Brodac bit će predstavljen Tellall, novinski časopis o umjetnosti i kulturi.

Emanuele Mascioni rođen u Rimu 1967. Od 80-tih godina bavi se modnom fotografijom. Krajem 90-tih godina otvara svoju prvu produkcijsku kuću MAI sa sjedištem u Londonu koja za kratko vrijeme postaje referentna tačka mnogih slavnih modnih fotografa. Surađuje s međunarodnim časopisima i s velikim modnim kućama.