Predstavljena knjiga “Mostarsko ljeto”

mostarsko ljeto – predstavljanje knjige

U okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2018.” u subotu je u Mostaru predstavljena knjiga “Mostarsko ljeto – programska i foto-dokumentacija 1979-2008”, autora Salke Šarića, a u izdanju Muzeja Hercegovine Mostar.

Šarić je od 1995. godine započeo priređivati i objavljivati knjige iz kulturne prošlosti Mostara. Razlog da se posveti toj temi, kako je kazao, bilo je stanje u kojem su se našle mostarske institucije i dokumentacija o njihovoj djelatnosti nakon proteklog rata.

“Ovo je deveta i posljednja knjiga na teme koje su mene zanimale, a to su profesionalne institucije, dok je ova sada konkretno vezana za manifestaciju. Tako da sam manje-više obradio, dokumentirao u obliku knjige, sve što je bilo u Mostaru aktualno, čak ista obuhvaća jednim dijelom i razdoblje poslije rata. Sada je sve to sačuvano”, istakao je Salko Šarić.

Po njegovim riječima, ovim temama se može prići i na druge načine, ali ovo je, kako je Šarić kazao, osnova za bilo kakav rad, jer su u knjizi fakti, literatura i bibliografija.

“Knjiga ‘Mostarsko ljeto’ je veoma dragocjena knjiga, jer govori o 39 godina u kojima je ‘Mostarsko ljeto’ postojalo, prestajalo s radom, ponovno počinjalo, i veoma je značajna zbog očuvanja kulturne baštine ovoga grada. Također, veoma je značajna zbog toga što jedan čovjek poput Salke Šarića izdaje već devetu knjigu slične tematike, u kojoj pokušava sakupiti na jedno mjesto sve činjenice, svjedočanstva o postojanju jedne značajne kulturne manifestacije, koja je u svakom slučaju nešto što je obilježavalo Mostar”, poručio je Nedžad Maksumić, jedan od predstavljača knjige.

O knjizi je govorio i novinar i publicist Šemsudin Zlatko Serdarević, koji je kazao da je ova knjiga potpuno na tragu ranijih Šarićevih izdanja i čini jednu čvrstu cjelinu s njima.

“Autor je ovom knjigom na inteligentan način potvrdio kontinuitet ‘Mostarskog ljeta’, uzdigao se iznad trenutnih strujanja i vrlo eksplicitno dao na znanje datum rođenja i vrijeme trajanja manifestacije, s kompletnim sadržajima i akterima koje više nitko neće moći izbrisati bez obzira na društveni sustav”, naglasio je, između ostalog, Serdarević.

Edim Šator, također predstavljač knjige, kazao je da je promocija knjige Salke Šarića za njega jedan od najznačajnijih događaja u okviru ovogodišnje manifestacije Mostarsko ljeto, jer pokazuje i ukazuje na tradiciju i njegovanje kulture u Mostaru, ne samo od 1979., godine kada je službeno organizirano Mostarsko kulturno ljeto, nego ukazuje i na niz pokušaja čak 1950. godine da se organizira neka ljetna manifestacija, koja bi dala interesantne kulturne sadržaje mostarskoj publici, priopćeno je s Mostarskog ljeta 2018.