Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici NUBBiH posjetili biblioteke pet gradova

biblioteke

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina posjetio je Gradsku biblioteku Olovo, Javnu biblioteku u Kladnju, Narodnu i univerzitetsku biblioteku “Derviš Sušić” u Tuzli, Gradsku biblioteku Brčko i Narodnu biblioteku “Filip Višnjić” u Bijeljini i susreo se sa rukovodstvima tih biblioteka.

Direktor Gradske biblioteke Olovo Samir Milunić i Ovčina razgovarali su o aktualnim aktivnostima u Biblioteci, o projektima koji bi mogli biti zajednički realizirani i budućoj saradnji. Milunić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom podrškom NUBBiH Gradskoj biblioteci Olovo.

Sa direktoricom Javne biblioteke Kladanj Nevzetom Rustemović, koja djeluje u okviru Centra za kulturu Kladanj, Ovčina je razgovarao o bogatim kulturnim aktivnostima koje organizira Javna biblioteka Kladanj: festivali, obilježavanja značajnih datuma, izložbe, slikarske kolonije, promocije knjiga, folklorne, dramske i muzičke scene.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić”, Ovčina se susreo s Sanjom Dukić i saradnicima. Dukić je spomenula najznačajnije aktivnosti NUB “Derviš Sušić” i istaknula potrebu tješnje saradnje i realizacije zajedničkih projekata.

Direktorica Gradske biblioteke Brčko Jasna Maglov izrazila je dobrodošlicu gostima iz NUBBiH, koji su tom prigodom, u povodu 70-te godišnjice osnivanja Biblioteke, darivali paket knjiga Jasni Maglov.

Ovčina i Maglov razgovarali su, pored ostalog i o organizaciji promocije knjige “Zvjezdana vrteška” (Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2012.-2017. godina.), koja će, u izdanju NUBBiH, uskoro biti objavljena.

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”, Ovčina se susreo s Jovanom Cvjetkovićem, direktorom Biblioteke, sa kojim je također razgovarao o aktualnim dešavanjima i aktivnostima Biblioteke, te o različitim vidovima saradnje, odnosno zajedničkim nastupima, u cilju popularizacije i njegovanja tradicije pismenosti i čitanja, saopćeno je iz NUBBiH.