Premijera Opere NPS: Viva la mamma ili operne zgode i nezgode

narodno pozoriste sarajevo

U subotu 16. decembra u 19:30 sati, očekuje nas još jedna premijera Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Na sceni će biti izvedena komična Donicetijeva opera Viva la mamma ili operne zgode i nezgode u režiji Aleksandra Nikolića, koreografiju će potpisati Aleksandar Ilić. U predstavi učestvuju solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirgovati Ana Zoran Brajović.

Donicetijeva jednočinka napisana je 1827 za teatar u Napulju. Poslije izvođenja u Milanu 1831. i Beču 1840. biva zaboravljena. Tek 1963. godine pronaći će je istraživači Donicetijevog operskog opusa i prerađenu izvesti u Sijeni i Bergamu. Ta prerada se uglavnom držala originala.

Zanimljiva i zahvalna tema opere podstakla je dramaturga Horsta Gergesa i prevodioca Karlhajnca Guthajma iz Nemačke da djelo prerade u cijelovečernju predstavu. Učinili su to slobodnim izborom odlomaka iz drugih Donicetijevih opera, dajući djelu i novi naslov Viva la mama. Tako prerađena opera je izvedena 1969. godine u Minhenu. Od tada uspješno obilazi velike i male scene širom Evrope.

Prva repriza očekuje nas u ponedjeljak, 18. 12. 2017. u 19:30 sati.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorita Sarajevo.