Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerna izvedba predstave „Bure baruta“ oduševila zeničku publiku

bure baruta

Velika međunarodna koprodukcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija, predstava „Bure baruta“, prema tekstu Dejana Dukovskog i u režiji Nine Nikolić, svoju premijernu izvedbu je imala u večeras, 21. septembra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ova dugoočekivana premijerna izvedba predstave je ispraćena gromograsnim aplauzom i ovacijama.

Prema riječima rediteljice, dramski tekst „Bure baruta“ Dejana Dukovskog korenspondira i sa sadašnjim vremenom. U fokusu teksta, a, naravno, i naše predstave, su aktuelne teme iz surove svakidašnjice ljudi koji žive na „ovim prostorima“. Predstava „govori“ o brutalnom nasilju, agoniji koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru. Predstava nas, istovremeno, opominje i podsjeća da nije važno ko je započeo, nego da nam treba heroj koji će prekinuti tu spiralu nasilja.

Makedonska premijerna izvedba je najavljena za četvrtak, 27. septembar u Makedonskom narodnom teataru u okviru 43. internacionalnog teatarskog festivala MOT Skoplje, a dva dana kasnije, 28. septembra će biti izvedena u Narodnom teatru Bitolj.