Prije 15 godina Danis Tanović primio Oscara: Ovo je za moju zemlju, za Bosnu

Danis-Tanovic-Oscar

Bosanskohercegovački režiser Danis Tanović je na današnji dan prije tačno 15 godina dobio prestižnu filmsku nagradu Oscar za svoj film “Ničija zemlja”, što je i prvi Oscar u historiji bh. kinematografije, javlja Anadolu Agency (AA).

Tada su mu u Los Angelesu nagradu uručili poznati holivudski glumci John Travolta i Sharon Stone, a Tanović je nakon kratkog govora podigao Oscar i izgovorio historijsku rečenicu za bh. kinematografiju: Ovo je za moju zemlju, za Bosnu. Hvala.

Radnja filma odvija se u Bosni i Hercegovini 1993. u vrijeme najtežih borbi, a priča se fokusira na dva vojnika, Ninu i Čikija, koji pripadaju dvjema zaraćenim stranama, i nalaze se na ničijoj zemlji, dok je treći vojnik uhvaćen u zamku mine.

Glavne uloge u filmu su tumačili Branko Đurić, Rene Bitorajac i Filip Šovagović. Film je osvojio brojne filmske nagrade među kojima se ističu Oscar za najbolji strani film, Zlatni globus za najbolji strani film, te nagrada Kanskog filmskog festivala za najbolji originalni scenarij. Na Sarajevskom filmskom festivalu dobitnik je nagrade za najbolji film kao i nagradu publike.