Prioritet sačuvati atribut Sarajeva kao festivalskog grada

konakovic_papo

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarao je danas s Edinom Papo, Aidom Abadžić – Hodžić, Harisom Pašovićem, Dinom Mustafićem, Danijelom Žontarom, Damirom Uzunovićem i Amirom Vukom – Zecom o aktuelnoj situaciji u oblasti kulture.

Reditelj Pašović istaknuo je na početku sastanka da kultura u Sarajevu mora imati budućnost, iako se, kako je kazao, nalazimo u “paradoksalnoj situaciji”.

– Ona je jedna od najuspješnijih društvenih grana u BiH i to zahvaljujući entuzijazmu naših umjetnika, koji kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju mnogo u regionu i širom svijeta. Tu su i festivali poput MESS-a, Sarajevo film festivala, Balet festa i drugih zbog kojih smo kao mali grad uspjeli da postanemo važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta. Istovremeno, imamo mnogo problema. Jedan do njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim razinama vlasti – naveo je.

Po njegovim riječima, lako se može dokazati da kultura s najmanjim investicijama donosi najveće rezultate u našem društvu, ali uprkos tome, kulturnim institucijama se smanjuju budžeti pa uslovi za rad nisu adekvatni, a evidentan je problem nedostatka kadrova, adekvatnih muzejsko-galerijskih prostora, zbog čega je neophodno odrediti realne prioritete u kulturnom razvoju.

Svi učesnici sastanka su konstatovali da je potrebno sistemski riješiti te probleme, te nastojati uvezati sve oblasti umjetnosti s ciljem jačanja našeg kulturnog imidža.

– Važno je i da se naši umjetnici povežu sa ljudima iz regiona, jer je zatvorena sredina sinonim za amaterizam, čime se gubi na kvalitetu i profesionalizmu – konstatovano je na današnjem sastanku.

Papo je naglasila da je Sarajevo uvijek bilo prepoznatljivo i po baletu, koji danas nema ni scenu, ni kadar, a ni viziju.

Dodala je da je potrebno omogućiti dodatnu edukaciju, tačnije treninge koje će raditi svjetski stručnjaci za aktivne plesače i plesačice, što je neophodno ako se želi raditi na razvoju baleta, pa i razmišljati o savremenom plesu koji je u svijetu sve popularniji.

Festivali su brendovi koji, po mišljenju učesnika današnjeg sastanka, ne bi trebalo da ovise od pojedinaca, već bi se toj ulozi trebalo pridružiti cjelokupno društvo.

Premijer Konaković je najavio da će do juna ove godine Vlada KS uvesti novi način funkcionisanja univerziteta, uz novu raspodjelu novca, prema kojoj će budžetska sredstva pratiti stvarne potrebe za školovanje budućih kadrova.

– Tu će se moći bolje pozicionirati akademije koje spadaju u kreativnu industriju koja danas u svijetu obrće ogroman novac, a to je upravo jedan od razvojnih potencijala Kantona Sarajevo. To će u startu pomoći ljudima iz vaše branše, a planiramo vam ponuditi i prostore koji su u vlasništvu Kantona koji mogu poslužiti kao izložbeni prostor za određene kreativne radionice – istakao je premijer Konaković.

Mladim ljudima koji žele studirati specifična zanimanja bi, po mišljenu učesnika sastanka, trebalo ponuditi stipendije da bi se školovali na nekim od svjetskih priznatih akademija.

Mustafić je naglasio da je prioritet sačuvati atribut Sarajeva kao festivalskog grada, koji je do toga došao mukotrpnim radom njegovih umjetnika.

– Baš zbog toga smo kosmopolitski grad, koji ima specijalne relacije s Evropom. Svi festivali, uključujući i književne moraju imati kontekst evropske integracije, a sve s ciljem razvoja Sarajeva kao regionalnog kulturnog centra – rekao je Mustafić.

Naveden je i problem prostora za održavanje festivala, zbog čega je potrebno naći jedan multimedijalni festivalski prostor koji bi bio smješten u Kampusu Univeriteta u Sarajevu.

– Za dva mjeseca prihod od boravišne takse novoformirane Turističke zajednice iznosi sto hiljada maraka, a mi planiramo ta sredstva usmjeriti za festivalski fond. To ćemo realizovati uz vašu pomoć i jasne kriterije šta je to što će moći imati predznak festivala. Insistirat ćemo da to budu projekti koji će ili dovesti ljude u Kanton Sarajevo ili ga promovisati u regionu – potcrtao je premijer Konaković, saopćeno je iz Press službe KS.

Dogovoreno je da će za petnaest dana biti organizovan novi sastanak na koji će svi učesnici današnjeg sastanka, svako iz svoje oblasti, doći s konkretnim prijedlozima.