Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekti iz BiH na izložbi za kulturnu suradnju s Kinom

izlozba (3)

Projekti Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) BiH i knjiga Almina Zrne “Vijećnica” postavljeni su danas na izložbi u Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu u povodu posjete delegacije Kine Bosni i Hercegovini, a radi ponude za dugoročnu kulturnu suradnju s tom državom.

Generalna sekretarka ULUPUBiH Mila Mars kaže Feni da izložba sadrži najznačajnije projekte nastale u posljednjih nekoliko godina, a radi se o djelima koja se lako i bez velikih finansijskih sredstava mogu transportovati. Kaže da su neka od tih djela ranije već izlagana u državama Evrope i svijeta.

Izložen je projekt kojim se radi na oživljavanju starog bosanskog pisma (bosančica) u okviru kojeg je štampana i knjiga “Pišem ti bosančicom”, “Welcome Home” realiziran u suradnji s Festivalom “Sarajevska zima”, “Sarajevo 100” nastao u povodu stogodišnice Sarajevskog atentata, kao i plakati na kojima su sevdalinke napisane bosančicom.

Koordinator programa Ibrahim Spahić kaže da je posjeta kineske delegacije uvod u uspostavljanje dugoročne suradnje kineskih i bh. institucija i udruženja a bit će realizirana u okviru projekta “Svileni put umjetnosti”.

– Umjetnici iz Kine nastupali su u okviru Festivala “Sarajevska zima” ali prvi put dolaze u studijsku posjetu i najviše ih interesiraju ples, muzika, teatar – kazao je Spahić. On je koordinator posjete kineske delegacije za programe za koje su posebno pokazali interes u Sarajevu, posjetili su SARTR, Narodno pozorište, Pozorište mladih, Sarajevsku filharmoniju, MESS, Centar za kulturu KS, džez scenu, a u sadržajima koji su im predstavljeni sudjelovalo je nekoliko stotina umjetnika.

U okviru boravka u BiH delegacija Kine posjetila je Banju Luku, Zenicu i Sarajevo. Studijska posjeta delegacije iz Kine BiH dio je njihove regionalne turneje u okviru koje su bili i u Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori.