Promocija knjige “Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova”

promocija knjige zija dizdarevic

“Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova” naziv je knjige novinara i publiciste Zije Dizdarevića koja je predstavljena danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Kako je istakao autor knjige, središnji pojam naziva ove zbirke njegovih novinarskih radova potiče iz istoimene rubrike lista Oslobođenje – U žiži.

Naglasio je da se radi o komentarima, u kraćoj ili nešto dužoj formi, koji obrađuju, u pravilu, vruću aktuelnost iz prethodnog dana.

– Tema knjige je Bosna i Hercegovina u žarištu nezavršenih ratova – ideoloških, političkih i vojnih. Na ovim prostorima nije završen rat 1991. do 1995., vodi se drugim sredstvima, živući su i mitovi kojima je simbol Kosovska bitka, traju recidivi Prvog i Drugog svjetskog rata – istakao je Dizdarević.

Na promociji knjige glavni sekretar Upravnog odbora BHRT Emir Habul kazao je da se radi o knjizi koja obuhvata autorove tekstove koje je pisao za Oslobođenje.

– Knjiga je zapravo o novinarstvu, o novinarskim tekstovima, ali posebno ističem autorovu distancu prema svim akterima politike i moći i to je ono što daje vrijednost ovoj knjizi. Knjiga je, mogu reći, namijenjena više ljudima koji se zanimaju za političke procese – kazao je Habul.

Direktor Media centra Sarajevo Boro Kontić kazao je da se radi o zbirci tekstova koji su posljednjih 25 godina objavljivani u Oslobođenju.

Knjiga je, dodaje Kontić, podsjetnik u kakvom vremenu smo živjeli i živimo, što je glavna odlika novinarstva a to je da svjedoči o vremenu u kojem živimo.