Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promocija knjige “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi”

knji

Promocija knjige “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi (Islamska umjetnost)”, autora Adisa Tanovića, bit će upriličena, u subotu, 24. marta, u prostorijama Centra za kulturnu Mostar, s početkom u 18 sati.

O knjizi će govoriti književnik Ibrahim Kajan, direktor Opće biblioteke u Zenici prof. Midhat Kasap, povjesničar Alen Zečević, te publicist Adis Tanović.

Knjiga “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi” bazirana je na prezentaciji arhitekture, islamske kaligrafije, teselacije, mukarnasa i mokarebe stilova ukrašavanja unutrašnjosti objekata.

U knjizi je obrađena Cordoba koja je bila najrazvijeniji grad u Evropi u srednjem vijeku kao i Sevilla, njezina istorija, te značajni objekti graditeljskog naslijeđa.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini u knjizi je obrađen vakuf Gazi Husrev-bega, Baščaršija, Alipašina džamija u Sarajevu, kuća Alije Đerzeleza, Careva džamija, Stari most, Biščevića kuća i Karađoz-begova džamija u Mostaru, Stara kamena ćuprija u Konjicu, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, odnosno objekti koji imaju značajnu arhitektonsku i povijesnu vrijednost.