“Prva kosa Grmeča”: Miloš Trkulja najbolji kosac (FOTO)

prva_kosa_grmeca_
FOTO rtvusk.ba

Miloš Trkulja proglašen je za najboljeg kosca u kategoriji seniora na 10. međunarodnoj manifestaciji “Prva kosa Grmeča”, održanoj u selu Smoljan kod Bosanskog Petrovca.

U ovoj kategoriji drugo i treće mjesto osvojili su Mirko Kecman i Mario Trljević, dok su u disciplini veterana najbolji bili Đuro Kerkez, Sreto Kecman i Rajko Mrđa.

U kategoriji juniora najbolji su bili Ivan Jelovac, Jokić Dragan i Nikola Damjanović, dok su u kategoriji pionira prva tri mjesta osvojili Nemanja Kecman, Miroslav Marjanović i Stefan Vasić.

U kategoriji ekipnog košenja najbolje ekipe bile su Rajac iz Srbije, zatim Mrkonjić Grad i Smoljan.

Predstavnik Centra za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac Dušica Ćulibrk rekla je Srni da ova manifestacija, koja je okupila oko 50 učesnika, njeguje kosidbu kao vrstu folklora, te promoviše način života Krajišnika.

“Biti dobar kosac oduvijek je u krajiškom dijelu BiH bila stvar prestiža, a imati dobrog kosca bio je ponos svake kuće, tako da se u kosidbu išlo pjevajući. Samo najbolji među njima bio je kosidbaša, onaj koji je predvodio kosce”, rekla je Ćulibrkova.

Ona je dodala da je dobro da još ima ljudi koji ovom umijeću ne daju da nestane i bude zaboravljeno, jer su današnja savremena tehnologija i mašine zamijenili i potisnuli stari tradicionalni običaj ručne kosidbe trave i druženja.

Ćulibrkova je rekla da je ove godine održana revijalna kosidba pod motom “Otkos mira i tolerancije” koja je trebalo da pokaže da je Bosanski Petrovac u stvari “BiH u malom”, gdje različitost predstavlja most zajedničkog puta ka Evropi.

“Prva kosa Grmeča” održana je u okviru višednevne manifestacije “Dani kulture” koju organizuju opština Bosanski Petrovac, Mjesna zajednica Smoljan, Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac i Udruženje građana “Ruralni razvoj” Drinić, sa ciljem promocije kulture, običaja i tradicije ovog kraja.

Manifestacija “Dani kulture” otvorena je sinoć u Bosanskom Petrovcu, a trajaće do subote, 28. jula.