Sarajevom prošetali Gavrilo Prinvip, Ftanz Ferdinand i Sophie Chotek (FOTO)

sarajevo reborn glumci (6)

Ulicama Sarajeva, s ciljem osnaživanja kulturnog turizma, danas su prošetali Franz Ferdinand, Sophie Chotek, Gavrilo Princip, Isa-beg Ishaković i Gazi Husrev-beg, ličnosti koje simboliziraju najznačajnije periode u historiji BiH i Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije organizacije – Obala Art Centar iz Sarajeva i Agencija PRimera iz Mostara, zajedno su realizovali projekat “Sunčana strana Federacije BiH 2018.” uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Od jula do oktobra organizuju kulturno-turističke i zabavne ponude u oba bh. grada.

Tim povodom su danas mladi bh. glumci, obučeni u kostime historijskih ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, prošetali ulicama Sarajava te se družili i fotografisali sa domaćim i stranim turistima.

Emir Fejzić utjelovio je lik Franza Ferdinanda.

“Ovo je jako lijep projekat. Na jako zanimljiv način oživljamo kulturu i tradiciju BiH i ove historijske likove koji su jako bitni za Sarajevo i cijelu BiH. Koji su nekako obilježili historiju BiH”, izjavio je Fejzić.

Filip Radovanović, koji je utjelovio lik Gazi Husrev-bega izrazio je zadovoljstvo odzivom i interesovanjem građana za ovaj događaj.

“Na ulici vidim oduševljenje. Meni je čast da igram Gazi Husrev-bega, veliku ličnost koja je mnogo uticala na razvoj Sarajeva i Bosne. Stvarno uživam”, rekao je Radovanović.

Isa-bega Ishakovića utjelovio je mladi glumac Enes Salković, a Deni Mešić Gavrila Principa.

“Nažalost, mi smo takva nacija da zaboravljamo neke stvari koje su itekako bitne i što je najgore onda ih se stidimo. Meni je čast i zadovoljstvo da mogu da utjelotvorim Isa-bega Ishakovića. Presretan sam”, izjavio je Salković.

Potrudit će se, kako je kazao, da turistima ukažu, pokažu i upoznaju ih sa bh. tradicijom i kulturom, koja je itetako bogata i značajna.

Mešić na pitanje zašto je ubio Franca Ferdinanda rekao je zbog revolucije.

“Mislim da je dosta bilo da Franc Ferdinand dolazi u Sarajevo. Tek je počelo, ljudima je zanimljivo da nas vide ovako obučene, pogotovo nas troje u tandemu”, izjavio dok stoji sa likovima Franza i Sophie.

Prvi put radi ovakvu izvedbu i, kako je kazao, malo je imao i tremu.

“Ljudi ne vole Gavrila Principa”, poručio je Mešić. Fatima Kazazić predstavljala je Sophie.