Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevske večeri muzike donose kvalitetan program

Vlada_3

Sarajevske večeri muzike (SVEM) u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti ove će godine biti održane od 9. do 18. maja.

Direktor Fondacije Ninoslav Veber podsjetio je na danas održanoj pres konferenciji da je ovogodišnji SVEM posvećen obilježavanju 125 godina od smrti Petra Iljiča Čajkovskog.

SVEM je, kako je istakao Veber, manifestacija na kojoj sviraju i diriguju najbolji umjetnici.

On je također skrenuo pažnju na program koji će biti održan večeras – koncert “U susret SVEM-u”, koji je tradicionalni program festivala Sarajevske večeri muzike, a posvećen je mladim muzičarima.

Na koncertu koji će biti održan u sali Bošnjačkog instituta predstavit će se dvoje mladih umjetnika rođenih i odraslih u Sloveniji koji nižu velike uspjehe na međunarodnoj muzičkoj sceni – violončelistica Sara Čano i violinista Nikola Pajanović.

Veber je rekao da su se na ovom koncertu ranijih godina predstavljali najbolji studenti Muzičke akademije u Sarajevu, a ove godine će biti predstavljeni uspješni mladi umjetnici čiji roditelji su muzičko obrazovanje stekli na Akademiji u Sarajevu.

Sara Čano i Nikola Pajanović istakli su zadovoljstvo što imaju priliku nastupiti u Sarajevu, gdje su njihovi roditelji stekli muzičko obrazovanje.

Na zvaničnom otvaranju Sarajevskih večeri muzike u Narodnom pozorištu Sarajevo nastupit će Aljoša Jurinić (klavir), uz Sarajevsku filharmoniju kojom će dirigovati Ivo Lipanović.

Na programu otvaranja bit će dijela Prokofjeva, Čajkovskog.

Ninoslav Veber istakao je da se Sarajevske večeri muzike ne bi mogle realizovati bez pomoći Kantona Sarajevo i resornog ministarstva kulture.

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović navodi da je ovoj kući čast što ima priliku ugostiti ovako značajnu manifestaciju.

U okviru bogatog programa Sarajevskih večeri muzike nastupit će i najbolji svijetski vitrouz na usnoj harmonici Antonio Serrano iz Španije.

Sarajevske večeri muzike tako i ove godine donose kvalitetan program za ljubitelje muzike. Programi SVEM-a bit će realizirani u Narodnom pozorištu, Bošnjačkom instititu i Crkvi Sv. Josipa.