Šarena raznolikost BiH na Oktoberfestu u Minhenu

CultusBH_Oktoberfest_Minhen

Bosanskohercegovačko kulturno udruženje Cultus BH u nedjelju, 23. septembra, učestvovat će na tradicionalnom defileu nošnji (Trachten – und Schützenzug) na ovogodišnjem otvaranju Oktoberfesta u Minhenu, koji se održava 185. put i na kojem se očekuje više od šest miliona posjetilaca.

Ova manifestacija se održava godišnje još od 1950. godine i u međuvremenu je postala jedan od vrhunaca Oktoberfesta kao i jedna od najvećih parada ove vrste u svijetu. Osam hiljada učesnika raznih udruženja, ne samo iz Bavarske, nego i zemalja širom Evrope, će u svojim tradicionalnim nošnjama i istorijskim prazničnim kostimima defilirati na ruti dugoj sedam kilometara od Maximilianeuma do Theresienwiese, gdje se održava Oktoberfest.

Pod motom “Šarena raznolikost Bosne i Hercegovine” Cultus BH će sa svojih 10 članova predstaviti različite tradicionalne nošnje BiH – muslimansku, hrišćansko-ortodoksnu, katoličku i jevrejsku – i time izraziti ljepotu kulturne raznolikosti BiH.

Nošnje koje će članovi Cultusa nositi na defileu su nastale ručnim radom Besime Hodžić Hondo od brižljivo izabranih materijala i sa puno ljubavi prema detalju. Krojene su po mjeri za članove udruženja i urađene po narudžbi posebno za tu priliku.

Ovaj projekt finansiran je privatnim donacijama članova udruženja Cultus BH.

Cultus BH je neprofitno udruženje koje je osnovano 2012. godine u Minhenu i koje podržava interkulturalno razumijevanje, integraciju, obrazovanje i kulturnu razmjenu između građana Njemačke i BiH.

Cilj i glavna ideja udruženja Cultus BH je da se proširi i poboljša kulturna ponuda u Minhenu, i to kroz pozorišne predstave, koncerte, izložbe ili čitanja umjetnika porijeklom kako iz BiH tako i iz svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije, saopćeno je iz Udruženja Cultus BH.