“Scream For Me Sarajevo” od 19. aprila u bh. kinima

Scream 5

Bosanskohercegovački dokumentarni film Primetime producije “Scream For Me Sarajevo”, sinoć je započeo svoju zvaničnu bh. kino distribuciju s pretpremijernim projekcijama u pet bh. gradova paralelno sa 150 kino dvorana u Velikoj Britaniji i više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu.

U distribuciji Con film, kompanije koja u posljednjih nekoliko godina intenzivno podržava distribuciju bh. igranog i dokumentarnog filma, “Scream for me Sarajevo“ od 19. aprila kreće s redovnim projekcijama u multiplexima Cinema City u Sarajevu, Ekran u Zenici, Cinestarima u Mostaru, Tuzli i Bihaću te kinu Meeting Point što predstavlja najveću kino distribuciju jednog bh. dokumentarnog filma u novijoj historiji.

U dvorani multiplexa Cinema City gledateljima se sinoć obratila i ekipa filma predvođena producentom Adnanom Ćuharom, a nakon toga je prikazan i ekskluzivni razgovor s frontmanom grupe Iron Maiden Bruce Dickinsonom snimljen u povodu održavanja te pretpremijere širom Evrope.

“Scream For Me Sarajevo”, za kojeg postoji mišljenje da je jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Film koji predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je i osvojio najveću ocjenu publike svih vremena, a od tada je prikazan na 20 Festivala širom svijeta i osvojio deset različitih nagrada, a sada se u njegovu istorijsku i umjetničku vrijednost mogu uvjeriti gledatelji u BiH, regionu, Evropi i svijetu, saopćili su organizatori.