Seminar o projektu Evropska prijestonica kulture

akcija

Seminar o programu Evropska prijestonica kulture, pod nazivom “EPK 2024: Koraci do kandidature za gradove iz BiH”, najavilo je za sutra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine Udruženje građana “Akcija” u Sarajevu.

Po navodima organizatora, događaj je jedinstvena prilika za kontakte i savjetovanje s ekspertima iz Brisela te s predstavnicima gradova izabranih evropskih prijestonica kulture iz regiona nekoliko mjeseci prije raspisivanja zvaničnog konkursa za kandidaturu na koju se mogu prijaviti i gradovi iz BiH.

Gradovima koji se planiraju prijaviti za Evropsku prijestonicu kulture 2024, kao i gradovima što žele strateški planirati razvoj kulture, realizatori žele ovim seminarom pružiti više informacija i odgovoriti na pitanja i eventualne dileme.

Najavljeni govornici su Sylvain Pasqua, viši ekspert, glavni koordinator programa European Capitals of Culture pri Evropskoj komisiji u Briselu, potom Christian Potiron, direktor Centra za savremenu umjetnost u Bratislavi, Branka Ćurčić, art kritičarka, ekspertica za kulturnu politiku i programska urednica Centra za nove medije iz Novog Sada, kao i Slaven Tolj, konceptualni umjetnik i umjetnički direktor projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Udruženje građana “Akcija” u Sarajevu ostaje jedina organizacija iz kulturnog sektora koja u Bosni i Hercegovini  sistematski obavještava javnost o specifičnostima i potencijalima programa Evropska prijestonica kulture, saopćeno je iz tog udruženja.

Aktivnosti se odvijaju u kampanji zagovaranja izrade kulturnih strategija na svim administrativnim nivoima u BiH, kao dio Projekta održivosti civilnog društva (CSSP) u Bosni i Hercegovini, koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a podržava ga Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

U ovom projektu, “Akcija” je već realizirala dvije kampanje, uspostavu Deska Kreativna Evropa BiH i „Ja sam Muzej“, kampanju za podršku Zemaljskom muzeju BiH, saopćeno je.

EU