Skulptura Darka Šobota postavljena u austrijskom “Energieparku”

skulptura333

Skulptura ‘Energy Recovery’ Darka Šobota odnedavno je smještena u parku skulptura, u okviru Energieparka, u Voitsbergu (Austrija), a nastala je kao rezultat drugog simpozija monumentalne skulpture u metalu.

Izloženi su radovi i drugih učesnika (Harald Herkner, Rolf Laven, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, Jure Markota, Abd A. Masoud), koji su na simpoziju sudjelovali po pozivu historičarke umjetnosti dr. Edith Risse.

Darko Šobot za Fenu kaže da su, i ove godine na simpoziju, isključivo korišteni ostaci metalnih nosača i debelih čeličnih ploča ostataka termoelektrane u Voitsbergu.

Pojašnjava da se radi o termoelektrani koja je prestala s radom 2006. godine jer su nalazišta uglja u okolini grada bila iscrpljena, a 2015. godine Vlada austrijske pokrajne Štajerske je riješila da termoelektrana bude srušena. Tokom rušenja je korišten i eksploziv.

– Ideja simpozija o umjetničkom pristupu stvaranja novih kreacija korištenjem otpadnog metala inicirana je kroz razgovor kustosa, umjetnika sa stručnjacima kao što su rudarski inženjeri i metalurški stručnjaci, što je usko vezano za nove ideje pronalaska alternativnih izvora energije – kaže Šobot.

Rezultat tog interdisciplinarnog pristupa je ‘Energiepark’, interesantan prostor u čijem okruženju se, osim skulptura i raritetnih muzejskih izložaka vezanih za historiju rudarske djelatnosti Voitsberga, mogu vidjeti i prototipi alternativnih izvora energije.

Šobot ističe da to nije bila prva njegova skulptura, koja je postavljena u javni prostor.

– Povodom obilježavanja Sedmice razoružanja (29.10.2014.) ispred zgrade Ujedinjenih nacija (sjedištu UN agencija u BiH) u Sarajevu otkrivena je i skulptura pod nazivom ‘Metamorphosis’, stalni podsjetnik na važnost procesa razoružavanja i opasnosti koje prijete od nelegalnog oružja. Ta skulptura nosi istu poruku o nenasilju i gradnji mira kao i skulpture ‘Nenasilje’ i ‘Pretvorimo mačeve u plugove’, koje stoje ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u New Yorku – naglasio je.

Simpozij monumentalne skulpture u metalu održan je krajem aprila u gradu Voitsberg, a svečano postavljene skulptura u javni prostor (park skulptura u okviru ‘Energieparka’) upriličeno je krajem septembra.

Darko Šobot, zajedno s dugim afirmiranim umjetnici iz oblasti likovne umjetnosti (Erwin Stefani Posarnig, Eva Ursprung, Alexandra Gschieg i Julia Fromm, Renata Papišta, Sandro Drinovac) sudionik je i projekta ‘In Parallel Sarajevo-Graz 2018.’, a njihovi radovi bili su (od 28.9. do 6.10.) izloženi u Galeriji Centrum u Grazu. Kustos izložbe je dugogodišnja suradnica projekta dr. Edith Risse.

Taj projekt započet je 2014. inicijativom Atelier-Galerie ARTis iz Graza, a u suradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu. Uzvratna izložba će biti postavljena 16. novembra, u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Šobot napominje da su Renata Papišta, Sandro Drinovac i on na prethodnim projektima ‘In Parallel Sarajevo-Graz’ sudjelovali u svojstvu koordinatora, u ime Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

– Prilikom gostovanja bh. umjetnika u Grazu, u prostoru Atelier-Galerie ARTis održana je javna panel diskusija ‘Artist Talk’, a osim sudionika projekta ‘In Parallel 2018’ sudjelovali su i ostali koji su osjetili potrebu da razgovaraju o značaju očuvanja i daljnjeg razvijanja takvih i sličnih projekata u oblasti likovne umjetnosti, s akcentom na afirmaciju mladih umjetnika kroz međuinstitucionalnu suradnju između Austrije i Bosne i Hercegovine – naglasio je.

Ističe da Atelier-Galerie ARTis iz Graza vodi bračni par Ida i Lalo Srkalović, renomirani likovni umjetnici porijeklom iz BiH, nekadašnji studenti ALU Sarajevo.

Šobot naglašava da je Projekt ‘In Parallel’ ugostio dosad dvadesetak umjetnika, priredio kvalitetne izložbe i opravdao povjerenje Vlade Štajerske koja ga je procijenila kao kulturni događaj koji zaslužuje dalju potporu. Komisija sačinjena od kulturnih eksperata pohvalila je projekt kao interesantan i kulturno koristan događaj.

Darko Šobot rođen je 1973. godine u Zrenjaninu. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao 2001. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu – Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Magistrirao na istom odsjeku 2007. godine. Od 1998. godine aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim izložbama, umjetničkim kolonijama i simpozijima skulpture, projektima konzervacije/restauracije (značajan projekt – k/r Ferhadija, Banja Luka), te u realizaciji pozorišne i filmske scenografije.

Od 2002. godine član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu radi od 2002. godine, a 2015. godine izabran je u zvanje docenta na Odsjeku kiparstvo. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada za svoj rad.