Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spahić: Evropska Asocijacije Festivala povezuje baštinu i budućnost Evrope

ibrahim-spahic

Bord direktora EFA na svojoj prvoj radnoj sjednici u sjedištu Asocijacije u Briselu usvojio je Program za 2017.-2020. Predsjednik EFA Jan Briers naglasio je značaj programskog opredjeljenja za izgradnju novih odnosa između festivala u Evropi.

Kathrin Deventer, generalni sekretar EFA predstavila je Tim EFA koji će raditi na realizaciji ovog programa i predložila akcioni plan za sadržajniji rad festivalske mreže, Akademije EFA, Ateljea za mlade organizatore, Kuće kulture Evrope i realiziranje projekta EFFE.

Članovi Borda su podržali Program i usvojili prijedloge za unapređenje kreativnog djelovanja EFA i uspostavljanje inovativnih konekcija sa drugim kulturnim asocijacijama, Evropskim Parlamentom, EU i svjetskim mrežama festivala.

Posebno je istaknuta uloga EFA u zaštiti slobode stvaralaštva, autorskih prava i vrhunskih standarda u organizaciji festivala koji su sastavni dio kulturnih industrija i doprinose razvoju društvava.

Učestvujući u raspravi Ibrahim Spahić je istakao da je EFA već 65 godina najznačajnija asocijacija u Evropi za suštinski dijalog na kontinentu koji slavi kulturu različitosti i za toliko potrebne promjene odnosa država i njihovih asocijacija kao što su Savjet Evrope i EU prema umjetnosti i kulturi.

Evropa ima pouzdanog i snažnog sagovornika u Asocijaciji koja je zasnovana na senzibilitetu stvaralaca i njihovih umjetničkih ostvarenja zahvaljujući i otvorenosti festivala prema lokalnoj zajednici i međunarodnoj kulturnoj zajednici. Važno je da radimo zajedničke projekte i da Evropa upozna umjetnike iz svih krajeva našeg kontinenta i svijeta, naglasio je Spahić i informisao Bord i o rezultatima rada žirija Evropske Teatarske Nagrade koji je odabrao najbolja ostvarenja i autore za Nagradu Nove Teatarske Realnosti.Nagrade će biti dodjeljene u Rimu u decembru ove godine.

Tokom svog boravka u Briselu Spahić je posebnu pažnju posvetio izgradnji Concert HallSarajevo na Marijin dvoru, dogovorima za Sarajevsku zimu 2018 pod motom DRUGO LICE SVIJETA, kao i pripremama za učešće na Festivalu SPAF2017 u Šangaju na koji je pozvan kao član delegacije EFA.