Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebrenica: Uručene diplome za 35 djece koja su završila školu glume

srebrenica nagrade glumci

U Kulturnom centru Srebrenica, u okviru zajedničkog projekta Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, opštine Srebrenica i Kulturnog centra Srebrenica, danas su uručene diplome učenicima koji su uspješno prošli školu glume koja se održavala proteklih mjeseci. U narednom periodu više od 30 djece će pripremati predstavu „Petar Pan“ s kojom će nastupati širom Bosne i Hercegovine, te u zemljama regiona.

“Beskrajno sam sretan što sam u Srebrenici i što u ime Kamernog teatra mogu podijeliti diplome za uspješno završenu glumačku školu djeci Srebrenice. To je projekat koji smo dugo pripremali u jednoj medijskoj ilegali. Mi Srebrenicu pamtimo svi po 11. julu i mi ćemo se Srebrenici poklanjati na dan genocida, ali ovaj grad mora nastaviti da živi. Ko će taj život donijeti ako neće djeca. Ova djeca su rođena dosta godina nakon tragičnih događaja i genocida i oni ne trebaju da odrastaju jedni u kultu žrtve, a drugi pod stigmom zločina. Koristim priliku da se zahvalim načelniku opštine Srebrenica”, rekao je glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Prema njegovim riječima, predstava koju djeca pripreme bit će igrana širom BiH i regiona.

“Reditelj predstave je Goran Damjanac, koji će raditi s djecom. Mi smo već dogovorili da će predstava imati turneju po gradovima u Bosni i Hercegovini, a poslije toga u susjednim zemljama. Već smo dogovorili da će predstava biti igrana u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Nišu, Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Prijedoru, Trebinju i u drugim mjestima”, rekao je Hadžihafizbegović.

Reditelj Goran Damjanec kaže da mu je čast raditi sa djecom iz Srebrenice.

“Sa djecom je uvijek zanimljivo raditi, jer su djeca nemilosrdno iskrena. Na taj način odmah dobijate provjeru da li ste na pravom putu. Uvijek je to i veliki izazov, ali mislim da će rad s djecom iz Srebrenice biti olakšavajuća okolonost”, kazao je Damjanec.

Direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić kazala je da je školu glume uspješno završilo 35 djece.

“Prethodnih mjeseci smo imali radionice i ova djeca su prošla jednu fazu projekta. Druga faza je predstava koju će ova djeca pripremiti”, rekla je Smajić.

Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Srebrenica, smatra da se na ovaj način iz Srebrenie šalje pozitivna slika.

“Drago mi je da su u ovaj projekat uključene eminentne ličnosti. Njihov cilj je da pomognu djeci u Srebrenici i svaka pomoć je dobrodošla. Dosta djece je uključeno, što posebno raduje. Mi želimo da iz Srebrenice pošaljemo lijepu poruku, a ova djeca to rade”, rekao je Bektić.

Nejla, Anja, Nikola, Ajna, Ilvana, Damjan i ostala djeca kažu da su sretni što su imali priliku pohađati školu glume.

“Naučila sam dosta toga u proteklom periodu. Ovo nam može pomoći u budućnosti. Ko voli da glumi, nije teško. Vidjećemo kako će ispasti naša predstava”, kazala je Nejla Salihović.

Anja Petrović je kazala da je u proteklom periodu naučila mnogo toga.
“Sad treba da počnemo raditi predstavu. Mislim da sam spremna da budem glumica.”

Nikola Dragičević i Ajna Duraković kazali su da su im protekli mjeseci bili jako lijepi.

“U školi glume nam je bilo lijepo. Glumili smo razne likove i upoznali smo glumce koje možemo vidjeti na televiziji, u filmovima”, dodao je Nikola.

“Bilo mi je baš fino i svakog trenutka sam se zabavljala tokom škole. Nadam se da će naša predstava biti uspješna”, poručila je Ajna.