Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TKT Fest Tuzla otvorila predstava Ateljea 212

atelje

Dane akademskog teatra u Tuzli, 15. TKT Fest na sceni Teatra kabare otvorio je sinoć beogradski Atelje 212, renomirana pozorišna kuća u regionu kojoj je to prvo gostovanje na ovom festivalu.

– Odigrane su “Konstelacije”, komad začudne poetike, prožet sjetom, slutnjom i nekom, na trenutke, onostranom osjećajnošću u kojoj se brišu vremenske i prostorne granice i izuzetno precizno, vrlo postupno, osvaja kazališni prostor, pozornica i publika. Autor je Nick Payne, britanski dramatičar i scenarist mlađe srednje generacije, rođen je 1984. – navodi se u saopćenju Direkcije Festivala.

“Konstelacije” su ga proslavile na međunarodnoj kazališnoj sceni, praizvedene su 2012. u Royal Court Theatre u Londonu, prenešene tri godine kasnije na Broadway, da bi na sceni “Petar Kralj” beogradskog Ateljea 212, u režiji Aleksandre Milavić Davies, zabilježile premijeru prije godinu dana.

Riječ je o dramskom tekstu na prvi pogled vrlo pitkom i lako savladljivom – no samo na prvi pogled, pomno čitanje otkrit će sve one skrivene pasaže i elemente tog izuzetno izazovnog i intrigantnog dramskog rukopisa. On, kako se navodi u saopćenju, izrasta na otkrivanju i grananju jedne ljubavne veze, nastale iz slučajnog susreta, prati taj odnos, uranja u njega, oslikava vrhunce i padove u njegovom trajanju – na toj razini on zaista ne ide mnogo dalje od neke klasične, uobičajene ljubavne storije. No sve se mijenja kada se u igru uvedu pčele, misterij svemira, kosmologija ranog univerzuma, teorijska fizika, teorija struna, kvantna mehanika i konkretan naš položaj i mjesto u tom multiuniverzumu.

Iz Direkcije Festivala ujedno naglašavaju da, imajući u vidu da su karte za predstavu “Glumac je…Glumac je….Glumac je” Zijaha Sokolovića rasprodate i prije početka Festivala, TKT je otvorio i dodatni termin. Predstava će osim najavljenog termina, 30. marta biti odigrana isti dan i u terminu od 18 sati. Zijah Sokolović je ovu monodramu, u predhodnih 40 godina, odigrao više od 1.500 puta.