Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Trnoružičnjak” Selme Đulizarević Karanović od sutra u Umjetničkoj galeriji BiH

trnotuzicnjak

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavila je za sutra otvaranje izložbe “Trnoružičnjak” autorice Selme Đulizarević Karanović, a riječ je o radovima nastalim u periodu 2005.-2018. godina.

Kako se navodi, Selma Đulizarević Karanović nastavlja da crpi inspiraciju iz bajke o Trnoružici i detalja iz bašte izrasle oko dvorca u kojem je usnula Trnoružica.

– Njena istraživanja te problematike javnosti su prvi put prezentirana 2002. godine na izložbi u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca. Dosad se kontinuirano mogu pratiti promišljanja te autorice na problem realno-irealnog vrta – saopćeno je Umjetničke galerije BiH.

Izloženi radovi preispituju status floralnog ornamenta koji nosi različita značenja kao što su nostalgija, vintage i retro. Ta posljednja odrednica, kako Đulizarević Karanović ističe, ukazuje na smjer unazad ka uzorima iz prošlosti, koje sagledava kao bitne elemente u definiranju odnosa prema savremenosti.

Selma Đulizarević Karanović (1967.) iz Sarajeva diplomirala je na Slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesorice Milice Stevanović. Na istom fakultetu završila je postdiplomske studije. Stekla je zvanje doktora umjetnosti iz oblasti slikarstva pod mentorstvom profesorice Anđelke Bojović. Članica je ULUS-a. Samostalno je izlagala u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Belgiji, te sudjelovala na grupnim izložbama u BiH i inozemstvu. Radi kao vanredna profesorica na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, na Grafičkom odsjeku.

Otvaranje izložbe “Trnoružičnjak” planirano je za 27. septembar.