Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla ponovo domaćin festivala dječije pjesme “Majski cvijet”

MAJSKI-CVIJET-.logo_

Od ove godine u Tuzli će ponovo biti održan festival dječije pjesme “Majski cvijet”.

“Majski cvijet” počeo je s radom 1974. godine, a njegovi osnivači su bili Šimo Ešić, Vinko Krajtmajer i Branislav Pero Štumpf. Festival se, sve do ratnih devedesetih, održavao u organizaciji Doma mladih u Tuzli.

Udruženje gradski dječiji hor “Slavuj” i dirigent Renata Bagarić u dogovoru s osnivačem, ponovno će pokrenuti ovaj festival dječije autorske pjesme.

– Vraćanjem ovog festivala pružamo priliku malim pjevačima naše sredine, a i šireg regiona, da pokažu svoje muzičko umijeće i talenat. Ovo je nastavak misije da kroz gradski dječiji hor “Slavuj” i kroz ovaj festival vratimo dječijoj pjesmi zasluženi značaj, a festivalom se značajno obogaćuje i upotpunjuje muzički i kulturni život Tuzle i šire regije – ističe umjetnička direktorica novopokrenutog festivala Renata Bagarić.

Već od prve godine ponovnog pokretanja, festival će imati međunarodni karakter, a zadržat će i logotip i obilježja po kojima je “Majski cvijet” bio prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

Poziv na konkurs i propozicije festivala bit će uskoro objavljene, a održavanje festivala planirano je u drugoj polovini maja u JU Bosanskom kulturnom centru Tuzla, saopćeno je iz Organizacijskog odbora festivala “Majski cvijet”.