U Beogradu premijera predstave “Novo doba” Dine Mustafića

dino-mustafic111

Predstava “Novo doba”, nastala prema tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dine Mustafića, premijerno će biti izvedena večeras u beogradskom Bitef teatru.

Realizirana u produkciji Bitef teatar te koprodukciji Udruženja Art Hub iz Sarajeva, predstava analizira savremeno doba s mnogo strasti, emocija, ljudskog pada i gubitka dostojanstva.

Uloge u predstavi ostvaruju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

Govoreći o radu na ovom komadu, reditelj Dino Mustafić istakao je da ga je posebno zanimala scenska obrada fenomena tranzicije.

– Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je tranzicija prostor kretanja iz jednog dehumaniteta u drugi dehumanitet. To je neki glib između revolucije koja se nije desila, a koja podrazumijeva krv, destrukciju i evoluciju koja je suviše lijena da bi došla u naše prostore. Tako smo ostali u nekom vakuumu koji smo društveno okarakterisali kao kapitalizam i nalazimo se na historijskoj, političkoj i moralnoj vjetrometini. U vremenu u kojem živimo, sve je dozvoljeno i sve je na prodaju – naveo je Mustafić.

Naglasio je da ovom predstavom želi pozorišno postaviti pitanje o vremenu u kojem živimo kako bismo mogli spoznati gdje ide ovaj svijet.

Autor dramskog teksta Vuk Bošković naglasio je da tranzicijski put balkanskih država ka nekom uređenom sistemu i društvu traje već 15-20 godina i da se kraj tog puta ne nazire.

– Došli smo do trenutka u kome nismo baš sigurni da li tranzicija ima smisla jer to gdje smo kao krenuli, možda više i ne postoji ili je barem u procesu krunjenja. Nastaje haos koji mi živimo već decenijama. Ne zna se više šta su koordinate, šta je prihvatljivo, a šta ne. U ovoj predstavi to se prelama kroz sudbine malih ljudi koji pokušavaju da žive, da se vole, da se poštuju, da urade nešto, a konstantno nailaze na užasne lomove koji dovode do toga da se njihovi odnosi raspadaju – rekao je Bošković.

Predstava će sarajevsku premijeru imati krajem marta dok se igranja u drugim teatarskim centrima također očekuju u narednim mjesecima, saopćili su organizatori.