U BKC-u TK otvorena izložba nagrađenih autora sa 21. Selektivne izložbe ULU TK

bkc tuzla – izlozba

Izložba nagrađenih autora sa 21. Selektivne izložbe Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona 2017 otvorena je večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Bosanski kulturni centar TK organizator je izložbe slika i instalacija Husrefa – Bate Mulaosmanovića, Zehrine Karić i Zorana Kovačevića, koji su zajedno izložili svoje radove.

Dvadeset i prva po redu tradicionalna Selektivna izložba članova ULU TK održana je u novembru 2017. godine, kada su dodijeljene nagrade za tri spomenuta autora, a tuzlanski BKC ih je nagradio ovom izložbom.

Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika TK, Zineta Dedić u svom obraćanju istaknula je da kultura u ovom kantonu, zahvaljujući podršci BKC-a TK, zauzima mjesto koje joj pripada.

Mlada umjetnica Zehrina Karić, čiji su radovi večeras izloženi, izrazila je zadovoljstvo organiziranjem ove izložbe.

Ona je predstavila ciklus slika “Razglednice iz svemira”, a rađene su kombinovanom tehnikom u velikim formatima kružnog oblika.

Smatra da je dobiti nagradu neka vrsta priznanja, i da je to na neki način potvrda da je dobro ono što radite, i da treba nastaviti u tom pravcu.

– Meni kao mladoj umjetnici ova nagrada izuzetno znači. Ona nije prva, ali svakako će ostati izuzetno značajna u mojoj biografiji – kazala je Karić.

Dodala je da svaki od autora umjetničkih radova ima različit likovni rukopis i način izražavanja.

Na izložbi nagrađenih autora sa 21. Selektivne izložbe ULU TK 2017 izloženo je oko 70 radova.

Umjetnik Zoran Kovačević izložio je djela rađena tehnikom ulja na kartonu neobičnih formata i sa osvrtom na umjetnike renesane, dok je Husref Bato Mulaosmanović izložio instalacije odnosno djela rađena kombinovanim tehnikama, a koristio je materijale za reciklažu.

Ljubitelji likovne umjetnosti ovu izložbu će moći pogledati do 26. februara.