U Bugojnu počeo 46. teatraski festival “Fedra”

artivisticko_ljeto1

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić sinoć je u pozorišnoj sali Kulturno-sportskog centra u tom gradu otvorio 46. teatarski festival BiH „Fedra“.

-Vi koji ste prisutni ovdje večeras potvrđujete da volite „Fedru“. Već 46 godina družimo se s Festivalom koji je postao historija našeg grada. Naravno, ne trebamo zaboraviti one koji su došli na ideju da se on organizira u Bugojnu – kazao je.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i direktor Kulturno-sportskog centra Bugojno Mirza Idrizović, istakavši da Festival i ove godine ima bogat i kvalitetan prateći program.

On je zahvalio Općini Bugojno koja je generalni pokrovitelj Festivala, te ostalim pokroviteljima i sponzorima na podršci koju kontinuirano pružaju njegovom održavanju.

Prvu predstavu u takmičarskom programu Festivala premijerno su odigrali domaćini, članovi bugojanskog teatra „Fedra“.

Radi se o predstavi „Zašto vuk ne pase travu“, koja je nastala po motivima drame „Generalna proba samoubistva“ Dušana Kovačevića.

-Ovo je simbolična tragikomedija današnjeg vremena, koja govori o složenom i protivriječnom moralu i poremećenom identitetu današnjeg čovjeka, opterećenog neizvjesnošću i različitim izazovima egzistencijalnog trenutka – kazala je redateljica Senada Milanović koja je odabrala, također, muziku za predstavu.

U glumačkoj ekipi bili su Almir Mujagić, Ermina Musić, Suad Velagić i Amel Ugarak, dok scenografiju potpisuje Antonio Džolan.

Uz Sanju Krnjajić, u pripremi kostima i potrebnih rekvizita sudjelovali su Enis Bevrnja, Vedrana Marinović i Ilhana Bušatlić.

Za ton i svjetlo bio je zadužen Edin Ćatić Bato, frizuru i šminku Mirsada Hadžiabulić i Fatima Jusufspahić, dok je posao suflera i inspicijenta odradila Emina Sijamija.

U takmičarskom dijelu 46. teatarskog festivala BiH “Fedra” večeras će biti odigrana predstava „186. stepenik“ (Drama Borislava Pekića), u izvedbi glumaca Studentskog pozorišta Pale.

U narednim danima predstavit će se glumci Teatra „Total“ Visoko, Hrvatskog kazališta „Didak“ Gradnići, Gradskog pozorišta Trebinje, Gradskog pozorišta Živinice, Dječijeg pozorišta „Eko-art“ Bugojno i Dramske sekcije Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ Tuzla.