Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena izložba “Rat sjećanja”

rat_sjecanja1

U Gradskoj galeriji Bihać sinoć je otvorena izložba fotografija „Rat sjećanja“ koja je nastala kao rezultat terenskog rada u projektu “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini od 1991. godine”.

Izložbu je pripremio Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, a uime Gradske uprave Bihaća svečano ju je otvorila Ilda Alibegović, gradska vijećnica.

– Za grad Bihać izuzetno je važno da se ovakve izložbe predstave posjetiteljima jer omogućuju da kroz kulturu sjećanja pronađemo put ka pomirenju i međusobnom uvažavanju. Bihać kao otvoreni grad koji baštini multietničnost i najbolje je mjesto za ovakve izložbe – istakla je vijećnica Ilda Alibegović otvarajući izložbu.

Kako su istakli kreatori same postavke, izložba ukazuje na postojeću politiku memorijalizacije i kulturu sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, promatrajući je prvenstveno iz perspektive izgradnje trajnog mira i pomirenja.

Izložbom se želi osnažiti svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja, inicirati otvoreni dijalog, te poticati tnova rješenja koja će se prije svega usmjeriti na žrtve nepravde i nasilja, bez obzira na njihovo porijeklo, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.