Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Historijskom muzeju BiH izložba učeničkih radova

pozivnica-goethe-skole

U Historijskom muzeju BiH će u petak u 18:30 biti otvorena izložba učeničkih radova i istraživanja nastalih u okviru projekta „Kulturno naslijeđe, mladi i inovacije: istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izražaj“. Projekat su realizovali Goethe-Institut i Francuski Institut, u saradnji sa Historijskim muzejom BiH.

Godina 2018. je godina Evropske kulturne baštine. U cijeloj Evropi nanovo otkrivaju bogatstvo i raznovrsnost zajedničke baštine. Tim povodom Goethe-Institut i Francuski Institut pozvali su škole iz cijele Bosne i Hercegovine da nanovo istraže i osvijeste svoju kulturnu baštinu.

Učenici i učenice su zajedno sa svojim profesorima i profesoricama istraživali objekte i fenomene kulturne baštine svojih krajeva – a istraživačke projekte su predstavili 28. maja 2018. u Historijskom muzeju.

Žiri je tom prilikom odabrao pobjednički projekt „Kaldrma u Mostaru“ Srednje građevinske škole iz Mostara.

Pored pobjedničke škole na finalnoj listi našle su se još dvije škole kojima je žiri odlučio uručiti počasno priznanje za njihove radove, a to su Mješovita srednja škola Gračanica sa projektom „Gračanički krivi toranj“, te Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo sa projektom „Krik s Vraca“.

U izložbi će biti predstavljeni radovi svih 20 škola u formi plakata, zajedno sa popratnim materijalima, maketama, fotografijama i video materijalom. Izložbu će otvoriti ambasadori Njemačke i Francuske. Projekat je realizovan u sklopu francusko-njemačkog kulturnog fonda 2018.