U Kreševu otvorena manifestacija ‘Dani europskog naslijeđa’

FNA_85792

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u općinama Lepeničke doline Kreševu, Kiseljaku i Fojnici danas i sutra održava se 22. manifestacija “Dani europskog naslijeđa”, čiji je cilj informiranje društva o značaju očuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa.

Program je počeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka smještene između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, a nastavljen u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

Proglašavajući manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović istaknula je da je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje.

– Zahvaljujem svim institucijama i pojedincima koji svojim radom i trudom doprinose očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa naše zemlje. Posebno me raduje veliko zanimanje mladih koje je najbolja garancija da ćemo to veliko blago sačuvati – naglasila je ministrica.

Okupljenima se obratio i gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu fra Darko Drljo, zahvalivši svim franjevcima koji su kroz stoljeća čuvali i sačuvali neprocjenjivo kulturno i povijesno blago BiH.

– Uz Samostan sv. Katarine u Kreševu, najveći čuvari kulturnog i povijesnog blaga u ovim našim krajevima su i franjevački samostani u Fojnici te Kraljevoj Sutjesci – kazao je kreševski gvardijan.

Svečanost otvorenja “Dana europskog naslijeđa” nastupima su upotpunili Marija Pervan i Ivan Buljan, članovi kreševske podružnice HKD “Napredak”. Oni su izveli izvornu svatovsku pjesmu iz Kreševa “Lijepa Pava u kovilju spava” te “Pjesmu rastanka” u narodu poznatiju po stihovima “Ne klepeći nanulama…”.

Program manifestacije nastavljen je obilaskom sela Vranci u Kreševu, spomenika kulture u Fojnici te dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta “Mladi i naslijeđe”.

Za sutra je predviđen znanstveni skup u Kiseljaku na kojemu će se govoriti o baštini Lepeničke doline te podjela Povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH.

“Dani europskog naslijeđa” održavaju se od 1991. godine u europskim zemljama, a manifestaciju je utemeljilo Vijeće Evrope uz podršku Europske zajednice u Strazburu Poveljom o europskom naslijeđu.

Vijeće Europe je 2018. godinu prograsilo Europskom godinom kulturne baštine, a slogan je “Naša baština: gdje se prošlost susreće sa budućnošću”.