U Novom Gradu izložbe istanbulske općine Beyoglu i italijanskog grada Pesara

novi grad – izlozba 4

U galerijskom prostoru Općine Novi Grad jučer je upriličeno otvaranje izložbi Grada Pesara iz Italije i Općine Beyoglu iz Istanbula, čije delegacije borave u posjeti Općini Novi Grad Sarajevo.

Otvaranju izložbe, koja je upriličena u okviru tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2018”, prisustvovali su ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi, prvi sekretar Ambasade Republike Turske u BiH Recep Köşker, Levent Cetin, direktor javnog razvoja Općine Beyoglu, Anil Kurtulus iz Ureda za međunarodne odnose te Općine, zatim dogradonačelnica Grada Pesara za sport, politike za mlade i bratimljenja Mila Della Dora, Claudio Clini i Claudia Moschini, predstavnici organizacija „Time for piece“ i „Lutva“, Paolo Pagnoni, akademik Grada Pesara, te Vito Maulucci ispred Grad Pesara.

Na fotografijama koje su izložene u galeriji i holu Općine predstavljena su kulturno-historijska nasljeđa prijateljskog grada i općine, a posjetioci ih mogu pogledati u narednih sedam dana.

Izložbu je otvorio načelnik Semir Efendić, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu, te istakao da manifestacija “Novogradski dani” ove godine, između ostalog, ima i internacionalni karakter. „Otvorili smo prostor za naše bratske i prijateljske općine i gradove, a prvi među njima su Pesaro i Beyoglu. Ova kulturna saradnja otvara prostor da sarađujemo i u drugim oblastima života. Obzirom da naši gosti iz Pesara obilježavaju 150 godina od smrti poznatog kompozitora Rosinija, tim povodom smo organizirali koncert u našoj multimedijalnoj sali, a kako se radi o gradu biciklizma i prvu biciklijadu u općini Novi Grad“ kazao je načelnik Efendić.

Direktor javnog razvoja općine Beyoglu Levent Cetin prenio je pozdrave od Ahmeta Misbaha Demircana, načelnika te istanbulske općine sa kojom Općina Novi Grad njeguje prijateljske odnose od 2014. godine. Dodao je da posjetioci imaju priliku vidjeti devet zanimljivih fotografija turskog autora Tumira Tahmaza, na kojim autor donosi jedinstvene momente iz turske metropole poput Galata tornja i džamije Sulejmanije.

Pomoćnica gradonačelnika Pesara Mila Della Dora istakla je da se ove godine obilježava 150 godina od smrti poznatog italijanskog kompozitora Rosinija i da se ta godišnjica obilježava u cijelom svijetu. „Hvala Općini Novi Grad koja je omogućila da se ova godišnjica osjeti i na njenom području. Danas smo ovdje da ponovo potpišemo akt bratimljenja Općine Novi Grad i Pesara koji smo potpisali u aprilu ove godine na području naše općine. Današnjim repotpisivanjem Sporazuma o bratimljenju ojačat ćemo našu saradnju i donijeti nove projekte“, rekla je Della Dora.

Nakon otvaranja izložbe upriličeno je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Pesara, nakon čega je održan i koncert klasične muzike, na kojem su nastupili studenti Muzičke akademije Univeziteta u Sarajevu, koji su publiku počastili izvedbama odabranih djela italijanskih kompozitora Gioachino Rossinija, zatim Mauro Giuliania i Vladimira Zubickya.