U NUB BiH izložba povodom 25 godina Sporazuma Poljske i Njemačke

univerzitetska-biblio

Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj saradnji između Poljske i Njemačke potpisan 17. juna 1991. u junu prošle godine obilježio je 25. godina, saopćeno je iz Amabasade Poljske u BiH.

Tim posebnim povodom, ambasador Republike Poljske Andrzej Krawczyk će sutra upriličiti otvaranje izložbe “Poljaci i Nijemci. Historije dijaloga” u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Godina 1989. donijela je velike promjene u Evropi. Najviše koristi od tih promjena imale su Poljska i Njemačka. Poljska je izborila slobodu, a Njemačka jedinstvo. Misa pomirenja održana 12. novembra 1989. u Krzyżowoj, uz učešće prvog nekomunističkog poljskog premijera Tadeusza Mazowieckog te kancelara ujedinjene Njemačke Helmuta Kohla, otvorila je put konstruktivnom dijalogu Poljske i Njemačke. Otvoren je i put ka potpisivanju sporazuma o granici 14. novembra 1990. godine.

Time je zatvoreno najteže otvoreno pitanje između Poljske i Njemačke nakon II svjetskog rata. Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj saradnji potpisan 17. juna 1991. godine otvorio je novu fazu poljsko-njemačkih odnosa. Sporazum je definirao ciljeve i oblasti saradnje, od sigurnosti, politike i ekonomije do zaštite okoliša i povezivanja mladih. Pored toga, svjedočio je o poljsko-njemačkoj zajednici vrijednosti te podudaranju interesa uprkos teretu historije i različitim političkim i ekonomskim potencijalima, navodi se u saopćenju.